Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Židenický kostel ukrývá největší perníkový betlém v Česku. K vidění bude až do 6. ledna

Již podvanácté upekli farníci z kostela sv. Cyrila a Metoděje unikátní perníkový betlém s pohyblivými prvky, který je v počtu figurek největší v České republice. Jde o tradici, do které se každoročně zapojují desítky lidí všech věkových kategorií. Prohlédnout si ho je možné každý den od 15 do 18 hodin až do 6. ledna, kdy se v katolické církvi slaví svátek Tří králů. 

1103 postaviček, 44 autorů

V židenickém perníkovém betlému najdou návštěvníci přesně 1103 perníčků, které symbolizují různé historické i moderní postavy a budovy, které směřují k jesličkám s narozeným Ježíškem. Organizaci příprav perníkového betlému má každoročně na starosti místní farnice Vlasta Šimoníková.

„Největší radost mi dělá kreativita, kterou lidé do příprav betléma vkládají. Každoročně přicházejí s novými nápady, co nového do něj chtějí přidat. Například jedna rodina již několikátým rokem peče a zdobí přesnou perníkovou kopii židenického kostela, ve kterém perníkové dílo stojí. Letos do betléma zase přibylo 23 pohyblivých postaviček,“ upozorňuje paní Šimoníková.

Návštěvníci se tak mohou těšit na létající hvězdu nad betlémskou stájí, poklekající tři pastýři, pohyblivé ovečky, nebo andělíčka děkujícího za dar. „První rok se do příprav betléma zapojilo asi 10 lidí, většinou kamarádek, které jsem oslovila. Letos betlémské perníčky peklo celkem 44 farníků. Zapojují se rodiny, důchodci, ale také nejmladší generace,“ říká s úsměvem paní Šimoníková.

K návštěvě poselství od papeže Františka

Místní farář Petr Beneš aktivitu farníků podporuje a chválí. Podle něj pečení a příprava perníčků propojuje mnoho lidí, kteří do farnosti patří a rádi společně betlém připracují. Zároveň jde o unikátní dílo, na které se chodí dívat lidé z Brna i okolí.

„Rozhodli jsme se proto nechat kostel otevřený každý den od 15 do 18 hodin. Lidé si mohou nejen prohlédnout perníkový betlém, ale také se třeba na chvíli posadit do lavice a ztišit se od každodenního shonu a starostí. Za tímto účelem jsme vytiskli inspirativní vánoční poselství papeže Františka, které si každý návštěvník kostela může přečíst a odnést domů,“ vysvětluje farář Petr Beneš. 

Koncerty a mše svaté v židenickém kostele

Kromě perníkového betléma mohou lidé v židenickém kostele navštívit v těchto týdnech i dvě hudební vystoupení. V neděli 29. prosince se od 16 hodin představí s vánočními zpěvy rodinný soubor Collaudemus, v neděli 12. ledna se v kostele koná Tříkrálový podvečer, na němž zazní české vánoční pastorely a Missa pastoralis od Felixe X. Brixiho v podání farních chrámových sborů ze Židenic a z farnosti sv. Tomáše a doprovodem orchestru.

Každý den se také v kostele konají mše svaté, z nichž mnohé obsahují i staré církevní tradice. Při nedělních bohoslužbách 29. prosince se uskuteční obnova manželských slibů a požehnání rodinám. Na závěr doby vánoční 12. ledna pak mši svatou již tradičně doprovodí zpěvem Schola brněnské mládeže (SBM).

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj s použitím TZ

Štítky perník, betlém, židenice, kostel sv. cyrila a metoděje, kostel, Česko, Katolická církev, Cyril a Metoděj, Papež František, Petr Beneš, rodina, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Židenický kostel ukrývá největší perníkový betlém v Česku. K vidění bude až do 6. ledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.