Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Tichý Silvestr začíná být novým trendem. V národních parcích už je klasikou

Petardy a ohňostroje podle některých k oslavám příchodu nového roku neodmyslitelně patří. Na druhé zejména pro zvířata je to nejstresovější období v roce. Alespoň v národních parcích by měla mít stejně jako v předchozích letech klid.

Ani letos nesmí lidé používat zábavní pyrotechniku na území národních parků, jak uvádí zákon. Ten se vztahuje i na obce, které zasahují za hranici národního parku. Za porušení můžou lidé dostat pokutu až ve výši deset tisíc korun.

Primárním důvodem je samozřejmě ochrana divoké zvěře. „Pro divoká zvířata je zábavní pyrotechnika velmi stresující. Při útěku nejenže vydávají velké množství energie, ale hrozí jim také zranění,“ komentoval Radek Drahný, mluvčí KRNAP. Negativní dopad má pyrotechnika i na domácí zvířata, přestože ta jsou na nejrůznější zvuky i světelné efekty zvyklá. U divokých zvířat je to pak mnohonásobně horší.

Zákaz pořádání ohňostrojů a užívání pyrotechniky v národních parcích prošel před dvěma lety. K tichým Silvestrům se ale v Česku přidává stále více domácností. Příkladem jdou i některá města a obce, která místo ohňostrojů pořádají např. videomapping. Takovým příkladem je například Praha.

Způsob takzvaného tichého ohňostroje letos vyzkouší Česká Lípa. Radnice sice vypustí rachejtle, ty by ale neměly vydávat vysoké tóny, kterých se zvířata děsí.

Správy národních parků sázejí zejména na informovanost. Na tiché oslavy konce roku se snaží upozornit prostřednictvím plakátů i videa, které stvořila společnost ORCHIS pro ČT v rámci dokumentárního cyklu Krajinou domova.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Silvestr, Nový rok, petardy, ohňostroj, národní park, zábavní pyrotechnika, Česká televize, Česko, Krkonošský národní park, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tichý Silvestr začíná být novým trendem. V národních parcích už je klasikou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.