Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Veterináři teď čipují desítky psů denně. Očekávají i opozdilce v lednu

Veterinární ordinace v Brně denně čipují desítky psů, zájem o úkon v těchto týdnech vrcholí. Jen v Brně je hlášeno na 30.000 psů. Psi musí být povinně označeni elektronickým čipem od ledna 2020.

Denně veteterináři čipují až patnáct psů

Veterinární ordinace Borise Semana v brněnských Vinohradech denně čipuje deset až 15 psů. "Zájem o čipování je nyní obrovský, nárůst pozorujeme už zhruba od října. Před tím jsme čipovali tak jednoho či dva psy denně," uvedl Seman. Čipování i s registrací podle veterináře zabere do dvou desítek minut. Majitel psa za úkon a registraci zaplatí 400 korun.

Zhruba stejný počet psů denně v tomto období čipují i ve dvou ordinacích veterináře Roberta Justa ve Slatině. "Zájem se trvale zvyšuje od podzimu, nápor čekáme ještě do konce roku. Další vlna předpokládám bude v lednu, kdy přijdou opozdilci," uvedl Just. Cena za čipování i s registrací je 600 korun.

Veterinární klinika Jindřicha Nešpora v Líšni denně čipuje kolem pěti psů, v létě to bylo minimálně. "Čipů jsme nakoupili asi 300, zhruba polovina už je pryč," uvedl Nešpor. Čipování zde stojí 600 korun plus 100 Kč za registraci.

Ve velkém se čipuje i ve veterinární ordinaci Tomáše Pelikána v Židenicích. Zatímco v létě šlo podle veterinářky Doroty Lippert o jednotlivé psy denně, nyní jde denně o 20 i 30 psů. Cena je 475 korun včetně registrace.

Veterináři očekávají i opozdilce v lednu

Oslovení veterináři obecně očekávají, že zájem o čipování do konce roku neklesne, pokračovat podle nich bude i v lednu. Ve zmíněných ordinacích se majitelé psů na čipování nemusí objednávat, se psem stačí přijít v ordinačních hodinách. Samotný úkon zabere několik minut, další asi čtvrt hodiny si vyžádá administrativní část.

Podle novely veterinárního zákona psi na území ČR musí být od roku 2020 označeni mikročipem, jinak bude jejich očkování proti vzteklině bráno jako neplatné. Aby majitel psa splnil všechny povinnosti, které mu zákon ukládá, musí kromě očipování psa také číslo mikročipu zapsat do očkovacího průkazu nebo pasu psa. Za psa bez označení bude hrozit ve správním řízení krajské veterinární správy pokuta až 20.000 Kč.

Výjimku mají psi očkovaní před červencem roku 2011

Výjimku mají pouze psi označení jasně čitelným tetováním, které bylo provedeno před 3. červencem 2011, a štěňata do doby prvního očkování proti vzteklině, které se provádí zhruba v půl roce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky čipování, psi, veterinář, pes, Brno, veterinární lékař, Brno-Vinohrady, Tomáš Pelikán, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři teď čipují desítky psů denně. Očekávají i opozdilce v lednu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.