Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Část evakuovaných v Brně kvůli chemikáliím se už může vrátit domů

Pět desítek lidí, kteří kvůli nalezeným chemikáliím v jednom z brněnských bytů museli v noci na dnešek opustit své domovy, se může vrátit zpět. Tří desítek lidí z první vlny evakuace se to ale zatím ještě netýká. ČTK to dnes řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Policie v brněnské Šámalově ulici dnes odpoledne stále dokončuje vyklízení bytu, ve kterém bylo značné množství chemikálií. Na místě pracují pyrotechnici i chemici, odvážejí nebezpečné látky k likvidaci. Část ulice proto zůstává uzavřena pro dopravu i chodce.

Už v pondělí musely kvůli nalezeným chemikáliím ze svých domovů podle hasičů asi tři desítky lidí, v noci na dnešek dalších pět desítek. "Někteří obyvatelé se už mohou vrátit. Zůstává však rozsah prvotní evakuace, tedy do domu, ve kterém probíhá zásah a dvou sousedních, se lidé zatím vrátit nemohou," uvedl Mikoška.

Policie případ důkladně vyšetřuje, důvod úmrtí muže zatím nezná

Policisté vedle bytu, v němž našli v pondělí mrtvého muže a velké množství chemikálií, prohledávají i přilehlý sklep. Ráno předpokládali, že na místě budou pracovat do poledne, poté by se mohli evakuovaní vrátit domů. Na místě však ještě zbývá menší množství nebezpečných látek, které je také nutné odvézt a likvidovat. "Podle posledních předpokladů by práce policistů na místě měly trvat do pozdního odpoledne," uvedl mluvčí policie Bohumil Malášek.

Policisté v pondělí po poledni po nálezu chemikálií ulici uzavřeli, situaci vyhodnotili jako nebezpečnou a ihned evakuovali z okolních domů 25 lidí. Později podle hasičů ještě dalších šest. V noci na dnešek jich přibylo dalších 55. Část lidí si nocleh zajistila u příbuzných nebo známých, 17 lidí podle hasičů využilo ubytování v hotelu.

Co bylo příčinou úmrtí dvaačtyřicetiletého muže, policie vyšetřuje.

Autoři | Foto PČR

Štítky ČR, kriminalita, Brno, chemikálie, policie, Jaroslav Mikoška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část evakuovaných v Brně kvůli chemikáliím se už může vrátit domů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.