Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Josef si fotí selfie a tři králové na segwayi. V Brně dnes začíná výstava betlémů

V Letohrádku Mitrovských dnes začíná výstava betlémů. Celkově na výstavě bude více než šedesát betlémů. Originálním kouskem je například "hipsterský" betlém, který svaté ukazuje s moderními prvky dnešní doby.

Josef s mobilem? I to je možné

"Hipsterský" betlém patří k zajímavostem předvánoční výstavy v Letohrádku Mitrovských v Brně. Josef si trochu nezvykle pořizuje selfie mobilním telefonem, tři králové přijíždějí do Betléma na vozítkách segway. Výstava ale potěší i milovníky tradičních betlémů bez moderních prvků. Začíná dnes, potrvá do 12. ledna.

Kromě asi 60 historických, současných i exotických betlémů, vánočních ozdob a floristických dekorací si návštěvníci prohlédnou i raritu, takzvaný celoroční betlém - dioárama na téma života Ježíše Krista, uvedl za pořadatele Petr Lukas.

Ivana Langrová z Beskyd zhotovila z ovčího rouna 105 postaviček a zvířat ve 25 scénách. Celoroční betlém tak nezobrazuje pouze vánoční příběh, ale celý Kristův život od narození po ukřižování.

Na výstavě jsou i betlémy malované Josefem Ladou nebo Mikolášem Alešem

Dalším lákadlem výstavy je ručně malovaný betlém z roku 1933 od Josefa Václavů z Železnobrodska s 250 prvky. Podobně atraktivní je takzvaný králický betlém, a to díky množství drobných stavbiček a vyřezávaných figurek.

Papírové exponáty jsou zastoupené například tištěným betlémem ze začátku minulého století, čítajícím přes 200 stovky figurek darovníků, staveb a zvířat. Nechybí betlémy malované Josefem Ladou nebo Mikolášem Alešem.

Betlém z igráčků pro nejmenší

Děti zaujme betlém z igráčků. Tradici jiných světadílů reprezentují ukázky z Etiopie, Zanzibaru, Mexika, ale i Malajsie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto TIC BRNO

Štítky Betlém, Brno, Josef Lada, Mikoláš Aleš, segway, selfie, výstava, Letohrádek Mitrovských, Ježíš Kristus, Petr Lukáš, Mexiko, Beskydy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef si fotí selfie a tři králové na segwayi. V Brně dnes začíná výstava betlémů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.