Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na úbočí Holedné nad Jundrovem vyroste příští rok rozhledna, hlasováním o ní rozhodli Brňané

Rozhledna Holedná, kterou Brňané zvolili jako třetí nejlepší nápad v rámci projektu Dáme na vás v roce 2017, vyroste příští rok na úbočí Holedné nad Jundrovem. Návrh během tohoto roku získal všechna potřebná povolení.

Rozhledna Holedná získala potřebná povolení, vyroste už příští rok

Rozhledna Holedná se v rámci projektu Dáme na vás v roce 2017 umístila na třetím místě, nápad Petra Choboly tehdy podpořilo 1 366 občanů Brna. Během letošního listopadu získal návrh poslední potřebná povolení. Výstavba je naplánována na příští rok.

Rozhledna se oproti původnímu návrhu liší hned v několika bodech

Oproti původnímu návrhu bude ale rozloha odlišná. Při průzkumu lokality pomocí dronu došli realizátoři k názoru, že rozhledna musí být přesunuta na jiné místo, kde jí ve výhledu nebude vadit okolní vegetace. Po prozkoumání dalších lokalit bylo rovněž zjištěno, že je potřeba výšku rozhledny zvýšit z dvaceti metrů na třicet. Celodřevěná konstrukce byla vyměněna za kovový skelet kombinovaný se dřevem. Z těchto důvodů návrh překonal hranici dva miliony korun, které jsou pro jednotlivé nápady v rámci projektu Dáme na vás vyhrazeny.

Jelikož se ale projekt umístil v celkovém hlasování na třetím místě, rozhodlo se jej vedení města zrealizovat jako samostatnou investiční akci. Z projektu Dáme na vás tedy byly uhrazeny pouze náklady na projektovou dokumentaci, které dosáhly 484 810 korun.

S problémy se potýkal i další z vítězných projektů

Rozhledna Holedná nebyla jediným návrhem, který se po odhlasování setkal s problémy. Nápad na komunitní a volnočasové centrum se zázemím pro Kraví horu, který se se 1 485 hlasy umístil v roce 2017 na druhém místě, byl v září letošního roku ukončen z toho důvodu, že pro opravu vodovodu a kanalizace by musela být původně navržená částka o více než dvacet procent navýšena.

„Na základě překročení nákladů jsme byli nuceni projekt ukončit, zásady umožňují překročit schválené rozpočtové náklady maximálně o dvacet procent,“ uvedl na konci srpna náměstek primátorky Tomáš Koláčný. Současně byl zrušen i návrh na komunitní centrum Lerchova. Oba návrhy měly zrekonstruovat části budovy bývalého vojenského objektu v Lerchově ulici.

„Překvapilo mě, jak místo hledání cest, aby se projekty uskutečnily a lidem se splnilo , co si odhlasovali v participativním rozpočtu, se najednou začaly objevovat jakési problémy," řekla navrhovatelka projektů Irena Greplová.

Další ročník projektu Dáme na vás končí už devětadvacátého listopadu

Pro aktuální návrhy v projektu Dáme na vás mohou občané Brna elektronicky hlasovat až do devětadvacátého listopadu. Do projektu jsou přihlášené například návrhy na parkourová hřiště, přístřešky pro lidi bez domova a chodník do průmyslové zóny na Řípské ulici. „Ten by umožnil pěší přístup do CT parku, lidé by se po dešti či sněžení nemuseli brodit blátem,“ přiblížil navrhovatel projektu Michal Tomášek.

Díky předchozím ročníkům byl například postaven altán v Anthroposu, obyvatelům Nového Lískovce participativní rozpočet zajistil veřejný gril. Postaven byl i skate park v Tuřanech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dáme na vás

Štítky rozhledna, Holedná, Holedná nad Jundrovem, Dáme na vás, Brno, participativní rozpočet, projekt, Tomáš Koláčný, Anthropos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na úbočí Holedné nad Jundrovem vyroste příští rok rozhledna, hlasováním o ní rozhodli Brňané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.