Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město vyzdvihlo zásadní projekty tohoto roku. Patří mezi ně vylepšení dopravy, multifunkční hala i účast Brňanů na fungovaní města

Dvacátého listopadu to byl přesně rok od prvního zasedání současného vedení města. Brněnská primátorka vyzdvihla deset věcí, které se za poslední rok podle jejího názoru podařily. Patří mezi ně například okruh Žabovřeská, rekonstrukce Dornychu, nebo boj se suchem.

Brněnská primátorka představila své desatero

Brněnská primátorka je garantem městského rozpočtu, ale zároveň se také stará o velké projekty. Jedním z těchto projektů je i multifunkční hala pro dvanáct tisíc lidí. Letos se rozhodlo, že hala bude stát na brněnském výstavišti za Pavilonem Z. „Může se zdát, že jsme v uvozovkách pouze přesunuli plánovanou stavbu z jedné strany výstaviště na druhou, ale byl to zcela zásadní krok: Byla totiž zvolena lokalita, kde je vybudování takové moderní arény reálné a realistické,“ dodává brněnská primátorka Markéta Vaňková.


Hala by podle plánů měla stát v roce 2024, aby Brno stihlo hostit hokejové mistrovství světa. Zdroj: MMB

Za poslední rok se vedení snaží ulevit husté brněnské dopravě

Během tohoto roku vedení dokončilo, nebo zahájilo několik projektů, které by měly vylepšit dopravní situaci v Brně. Jedním z dokončených projektů je rekonstrukce Dornychu, což ulevilo dopravě na Zvonařce. Za zásadní považuje i urychlení opravy Zábrdovického mostu, Zábrdovické a části Cejlu.

V současnosti se pokračuje na budování velkého městského okruhu Žabovřeská, který by měl dopravu po Brně značně urychlit. Co se týče hromadné dopravy, tak primátorka vyzdvihuje i položení základního kamene tramvajové trati k bohunickému kampusu.

Pokud bych měl zdůraznit jen jedno úspěšné téma, tak jsou to velké dopravní stavby –zprovoznění Dornychu, zrychlení opravy Zábrdovického mostu, a především výrazný posun ve stavbě velkého městského okruhu,“ potvrzuje náměstek Robert Kerndl.


Zábrdovická už snad bude vypadat už jen lépe. Snad už ne takhle. Zdroj: Marie Schmerková

Nemocnice, polikliniky a sociální zařízení se modernizují

Město investovalo do brněnských zdravotnických zařízení. Současně probíhá rekonstrukce Polikliniky Zahradníkova, Poliklinika Lesná má novou střechu a modernizací prošla také část Úrazové nemocnice. „V příštím roce musíme věnovat velkou pozornost zdravotnictví, což konkrétně znamená spolupráci mezi dvěma městskými nemocnicemi, rekonstrukci Polikliniky Zahradníkova, přípravu výstavby sociálně-zdravotního komplexu Červený kopec a rozšíření poskytování hospicové péče na území města Brna,“ doplňuje první náměstek Petr Hladík.

Nezapomíná se také na sociální služby a letos se dala priorita přípravám areálu Kociánka. „Zásadním projektem je rozvoj oblasti Kociánka v Králově Poli. V tamním domově pro seniory by mělo přibýt až tři sta nových lůžek. Kromě toho by zde měly získat své místo i další sociálně-zdravotní služby, jako je například dům s pečovatelskou službou nebo první dětský hospic v České republice,“ upřesňuje Vaňková.

Nezapomíná se ani na zeleň, sucho a klima

Město se snaží vylepšit i situaci ohledně životního prostředí. Proto zahájilo několik projektů týkajících se i zemědělství, lesního a vodního hospodářství. „Město se snaží všemi možnými kroky bojovat se suchem, nastavili jsme dotační titul na zelené střechy, schválili jsme Akční plán udržitelné energetiky a klimatu. Také jsme vysázeli tisíce stromů a keřů na území celého města,“ doplňuje Hladík.


V listopadu město okolo silnic vysázelo stovky stromů a keřů. Parná léta už snad nebudou až tak parná. Zdroj: MMB

A na koho se určitě nesmí zapomenout? Přeci na Brňany!

Cílem pro rok 2020 je, aby se samotní Brňané více zapojovali do fungování města. Prvním krokem bylo to, že veškeré veřejné zakázky musí projít otevřeným řízením a je povinností města zveřejňovat všechny smlouvy a faktury. Brňané si tak mohou zkontrolovat, jak město hospodaří.

Aby se Brňané účastnili ještě více, tak vzniká nový projekt Občanská radnice. „Tento projekt umožní občanům dávat vedení města podněty a při dostatečné podpoře přímo předkládat materiály k projednání Radě města Brna. Pokračovat bude také digitalizace úřadu jak uvnitř, tak navenek, aby občané mohli své problémy řešit po internetu a nemuseli ztrácet čas cestováním na úřad a čekáním na přepážce,“ vysvětluje náměstek Tomáš Koláčný.

Město připravuje i kontaktní místo pro Brňany, které usnadní orientaci při řešení problémů s bydlením. Mimo jiné se finančně podpořily i rodiny s dětmi a senioři. „Jsem velmi rád, že se podařilo schválit osvobození dětí do 4 let a seniorů od 70 let od poplatku za komunální odpad,“ dodává náměstek Oliver Pospíšil, který dokonce vytvořil velice specifické video upozorňující na ztrátu povinnosti placení odpadu pro seniory a děti od roku 2020. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eliška Hypšmanová

Štítky Zastupitelstvo, koalice, rok 2018, plány, zásadní projekty, Zvonařka, Žabovřeská, Cejl, Zábrdovická, Brno, projekt, doprava, rekonstrukce, Markéta Vaňková, Petr Hladík, Tomáš Koláčný, Oliver Pospíšil, Robert Kerndl, Brněnské výstaviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město vyzdvihlo zásadní projekty tohoto roku. Patří mezi ně vylepšení dopravy, multifunkční hala i účast Brňanů na fungovaní města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.