Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Zelňáku se znovu budou prodávat punče pro Emila. Letos s názvem od kolébky po paralympiádu

I v letošním roce si mohou Brňáci na Zelném trhu koupit punč od dobrovolníku z Nadačního fondu Emil. Letošních 103 punčů pro Emila má název od kolébky po paralympiádu a všechny vybrané peníze pomohou na čtyřech různých místech a u čtyř velmi různých věkových kategorií.

Od 22. listopadu je na Zelňáku znovu otevřený stánek Nadačního fondu Emil. Výtěžek letošních 103 punčů pro Emila poputuje k paralympijskému plavci,  běžeckému klubu podporujícímu mentálně postižené děti, malé Lucince trpící mozkovou obrnou a nejmenší Barunce, která po předčasném narození bojuje s mnoha problémy. Celá akce proto nese název od kolébky až k paralympiádě.

Čtyři příběhy a jeden punč, který pomůže

Za letošním ročníkem 103 punčů pro Emila se skrývají 4 příběhy a lidé, kteří potřebují pomoct. Přispět je přitom velmi snadné, stačí si koupit punč. „Loni těch příběhů bylo poměrně více, i proto se celková vybraná částka musela víc rozmělnit. Zatím to ale byla nejúspěšnější sbírka jakou jsme měli,“ uvedla ředitelka Nadačního fondu Emil Natálie Bilová.

V minulém roce se vybralo přes 200 000 korun a v Emilovi doufají, že letos se jim podaří vybrat ještě o trochu víc. „Je to vrchol našeho celoročního snažení a zároveň největší veřejná sbírka, kterou Nadační fond Emil pořádá,“ dodala Bilová. Konkrétní sbírka a výběr peněz pro někoho, jehož příběh lidé znají, je podle ní více úspěšná. 

❗️POMOZME BARUNCE❗️Barunka oslaví 5.listopadu své první narozeniny. Narodila se předčasně akutním císařským řezem, protože se u maminky v bříšku zamotala do pupečníku a měla málo kyslíku. Hypoxie vedla ke změnám na mozku, které pravděpodobně povedou k rozvoji dětské mozkové obrny. U Barunky se však v šesti měsících rozvinul také těžký typ epilepsie - Westův syndrom, proto je obtížné najít pro ni vhodný typ rehabilitací a cvičení. Její rodiče nás proto požádali o příspěvek na hiporehabilitace, na které mají výborné reference. Pojďme jí tedy společně k narozeninám darovat dva intenzivní hiporehabilitační pobyty! ❤ Přispívejte na náš transparentní sbírkový účet: 2101215544/2010 a do zprávy pro příjemce napište BARUNKA.

Příspěvek sdílený Nadační fond Emil (@nadacnifondemil),

Letos sbírka pomůže na čtyřech velmi potřebných místech. Prvním je běžecký klub Běžci Běchovice, který se věnuje dětěm s mentálním postižením. V Běchovicích by proto potřebovali tělocvičnu, která dětem umožní trénovat za každého počasí. Vybrané peníze pomohou také paralympijskému plavci Arnoštu Petráčkovi k cestě za jeho snem znovu obhájit zlato na Paralympiádě v Tokiu v roce 2020. Podporou Arnošta chtějí také v Emilovi upozornit na značné podfinancování sportu handicapovaných, které jim mnohé znemožňuje. Sbírka ale letos pomáhá i těm nejmenším, kterými jsou osmiletá Lucinka a teprve roční Barunka. Obě holčičky potřebují zaplatit hiporehabilitaci, která jim může pomoct výrazně zlepšit jejich zdravotní stav.

Dobrovolničí všichni, i hejtman

Punč u Emila je možné si koupit po celou dobu vánončích trhů, jediné, co se bude postupem času měnit jsou dobrovolníci. Dobrovolníkem se může stát v podstatě kdokoliv od studentů univerzity, přes zaměstnance neziskovek až po hejtmana Jihomoravského kraje, stačí mít zájem podpořit dobrou věc. „Pro Emila dobrovolničím od června 2018, když jsem se zapojila do her Emilopen, jako koordinátor ubytování. Emilopen mělo úspěch a potom před Vánoci jsem se dozvěděla, že hledají dobrovolníky na vánoční prodej punče, tak jsem hned psala, že bych se ráda zapojila. Přijde mi to důležité, protože v dnešní zkažené době je fajn když lidi dělají dobré skutky jen tak pro radost,“ tvrdí studentka Masarykovy univerzity Barbora Hradilová.

Do dobrovolničení se však zapojuje i spousta významných osobností. V minulém roce to byl například hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek, primátorka Brna Markéta Vaňková nebo její první náměstek Petr Hladík. „Vždycky se snažíme oslovit širokou škálu osobností, jak zastupitele města, tak třeba osobnosti kulturního dění,“ vysvětluje Bilová. Svou letošní účast znovu potvrdil právě Bohumil Šimek. Mezi znovu oslovenými je však například i  herec a zpěvák Dušan Vitázek a na stánku si zadobrovolničí i Arnošt Petráček, pro kterého je část sbírky určena.

Stánek Emil

V minulém roce byl stánek Nadačního fondu Emil trochu mimo dění celého vánočního Zelňáku a mírně zapadlý se schovával u Tržnice. Letos už však je oficiální součástí vánočních trhů. „Letos už spadáme pod Advent na Zelňáku a máme stánek v hlavní části. Dokoce jsme uvedeni na mapě a jako jediní nemáme ani číslo stánku, ale máme tam Emil,“ upřesňuje Natále Bilová. Organizátoři doufají, že lepší umístění pomůže v letošní sbírce vybrat ještě více peněz než v minulém roce. „Letos máme i novou spolupráci s vinárnou, takže i náš punč by měl být o něco lepší a doufáme, že se k nám lidé budou vracet,“ zakončila Bilová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadační fond Emil

Štítky Nadační fond Emil, 103 punčů pro Emila, Brno, Zelný trh, advent, punč, paralympijské hry, kolébka, nadační fond, Zelný trh (Brno), Bohumil Šimek, Arnošt Petráček, Jihomoravský kraj, Petr Hladík, Markéta Vaňková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Zelňáku se znovu budou prodávat punče pro Emila. Letos s názvem od kolébky po paralympiádu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.