Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Přes zimu bude pro lidi bez domova k dispozici téměř čtyři sta lůžek

S příchodem zimního období se mnoho brněnských organizací začíná připravovat také na to, že zájem o nocleh u lidí bez domova prudce vzroste. Letos pro ně bude v Brně připraveno téměř 400 lůžek.

Zimní období je pro lidi bez domova velmi náročné. Od listopadu do března tak mohou přečkat noc v krizových centrech, která se v tomto období otevírají. Po celý zbytek roku jsou jim pak k dispozici také noclehárny nebo azylová zařízení. Celkem se jedná o 363 lůžek, které jsou k dispozici v různých centrech po celém Brně.

Počet lůžek je dostačující

O lůžka v krizových centrech je zájem. Největší obsazenost však jejich pracovníci očekávaji v období, kdy přijdou největší mrazy. V lonském roce to bylo v lednu, momentálně jsou centra naplněna pouze ze 30 procent. 

Brněnské Centrum sociálních služeb provozuje Azylový dům Křenová, Dům sociální prevence Podnásepní a Městské středisko krizové sociální pomoci Masná. Dohromady disponují kapacitou 85 míst v noclehárnách a 79 míst v azylových domech pro muže a ženy.

Místa pro lidi bez domova však nabízí také Armáda spásy a Diecézní charita Brno, které poskytují dalších 84 míst v noclehárnách a 115 lůžek v azylových domech. „Týdenní hlášení v minulých letech ukázala, že počet nabízených míst pro lidi v nouzi je dostačující. V případě potřeby jsme připraveni kapacitu operativně navýšit o desítky nových míst,“ uvedl náměstek primátorky pro oblast sociálních služeb Robert Kerndl.

Do krizového centra může přijít kdokoliv

Noční krizová centra přijímají lidi bez domova, kteří jsou v akutní nouzi. U azylových domů a nocleháren je pak situace komplikovanější. „Jestli klient raději využívá azylového domu, nocleháren nebo nočních krizových center ovlivňuje více faktorů. Například cena. Za azylový dům a noclehárnu se platí, za noční centrum nikoli,“ vysvětlil vedoucí Odboru sociální péče Jan Polák.

Výběr ovlivňují i další faktory. „Dále je tu otázka nízkoprahovosti. Na azylový dům je pořadník, podává se žádost a s klientem se v průběhu pobytu spolupracuje. Naopak na noční krizové centrum může přijít každý, neplatí se a nejsou žádné překážky bránící k využití služby. Kromě hrubého porušování ubytovacího řádu,“ dodal Polák. 

V Krizovém centru může klient přečkat noc v klidu, suchu a teple, ale bez nároku na lůžko a není možné sem přijít se zvířaty. V sezoně 2018-2019 využilo nočních krizových center 471 osob, které zde strávili 6621 nocí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Armáda spásy, Centrum sociálních služeb

Štítky krizové centrum, azylový dům, noclehárna, Brno, bezdomovec, zima, Robert Kerndl, Diecézní charita Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes zimu bude pro lidi bez domova k dispozici téměř čtyři sta lůžek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.