Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Konec nelegálních webů se seriály? Na náměstí Svobody v Brně se zítra bude protestovat

Zítra ve dvě odpoledne se bude na náměstí Svobody v Brně protestovat proti zrušení nelegální stránky se seriály Topserialy.to. Za zastavením videoplatforem s nelegálním obsahem stojí seriáloví giganti. Otázkou je, jestli piráty skutečně tento krok může zastavit.

Za zastavením stojí seskupení ACE

Poslední říjnový den byl pro mnoho seriálových fanoušků soudným dnem. Zejména tedy pro fanoušky seriálů na nelegálních serverech. Seskupení ACE (Alliance for Creativity and Entertainment), jehož součástí je i Netflix, HBO a Amazon, se postaralo o zastavení videoplatforem jako Openload, Streamango, VeryStream nebo RapidVideo.

Tyto platformy uchovávaly přes sedmdesát procent nelegálního filmového obsahu. Jedním z nejnavštěvovanějších serverů, který tyto platformy využíval byl právě Topserialy.to.

V Brně se bude bojovat za obnovení Topserialy.to

Skupina milovníků seriálů se rozhodla bojovat proti rozhodnutí ACE razantním způsobem a vytvořila facebookovou událost Stávka za obnovení Topserialy.to. O událost na sociálních sítích projevilo zájem přes patnáct tisíc lidí a v médiích se o ní hovoří jako o recesi.

„Jak by tohle mohl někdo myslet jako recesi? Vždyť jde o seriály proboha, ne každý má milující přítelkyni nebo přítele a musí si holt romantické večery vynahradit zoufalejším způsobem, chápejte, ta zrůda, co tohle provedla, prakticky vzala lidem neplaceného psychologa,“ vyjadřuje se o akci redaktor Aubergine, která celou akci organizuje.

Podle slov organizátorů na akci vystoupí i kapela Kryštof

Organizátoři mají na náměstí Svobody připravený odpolední program. „Nejprve krátce promluví hlavní organizátor, následuje koncert skupiny Kryštof, přičemž zde představí účastníkům zbrusu nový singl "Ty, seriály a já" a celou demonstraci zakončí modlitba za padlé Topserialy s kardinálem Dukou,“ doplňuje dále redaktor.

Jeden pirátský web skončí, další dva vzniknou

I když provoz ukončily Topserialy.to, tak nelegálních webů podobného typu, je stále velká spousta. U pirátských webů platí, že když se jeden zavře, další dva vzniknou. Skončily Topserialy, ale rozhodně neskončila "většina". Naprostá většina českých a slovenských streamovacích webů jako Bombuj, Freefilm, Najserialy, Sledujufilmy a desítky dalších dál fungují,“ vysvětluje zakladatel webu Filmtoro.cz Tomáš Vyskočil. Tento web se snaží dělat pravý opak – ukazuje lidem, jak se dostat k filmům a seriálům legálně.

Ačkoliv v Brně probíhá stávka za obnovení Topserialy.to, tak je sporné, jestli vůbec samotný web chce obnovení. „Topserialy používaly pro zdroje videí platformy typu Openload, které po zásahu ACE skončily, většina dalších webů používají jiné, často ruské zdroje. Na ty aktuální zásah nedosáhl a zřejmě jen tak nedosáhne. Topserialy by mohly také přesunout svoje zdroje na tyto weby, ale zřejmě se jim z různých důvodů nechtělo,“ upřesňuje Vyskočil.

V Evropě jsou pouze čtyři státy, které mají větší nabídku seriálů na Netflixu, než my. Zdroj: Filmtoro, Unogs, Justwatch

Seriáloví fanoušci by ocenili jednotný server pro všechny seriály

Zrušení webu vyvolalo diskuzi ohledně placení platforem jako HBO GO, Netflix a jiným. „Na Topserialy.to byla výhoda, že jsem každé pondělí mohl s jistotou očekávat nový díl svého oblíbeného seriálu. Kdyby se ACE spojila a vytvořila jednotný server, tak by to bylo nejlepší řešení a za takový web bych klidně platil,“ říká uživatel HBO GO a bývalý návštěvník Topserialy.to Vít Kraina.

Pokud tedy divák sleduje jeden seriál od Netflixu a jeden od HBO, tak musí platit předplatné Netfixu a HBO GO zvlášť. „Jeden celosvětový server ala "Spotify pro filmy a seriály" by byl určitě řešením, ale k tomu na devětadevadesát procent nikdy nedojde. Filmy a seriály fungují od začátku v produkci a distribuci jinak a majitelé těchto značek nebudou souhlasit s tím, aby sdílely svůj obsah společně a celosvětově,“ doplňuje Vyskočil.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Topserialy.to, náměstí Svobody, Brno, Netflix, HBO, HBO Go, Amazon.com, Kryštof, Evropa, Spotify

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Konec nelegálních webů se seriály? Na náměstí Svobody v Brně se zítra bude protestovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.