Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zdislava Bočková na Špilberku zazpívá pro ParaCENTRUM Fenix

Ve středu 6. listopadu zazpívá na Špilberku sopranistka Zdislava Bočková. Výtěžek z benefičního koncertu poputuje do ParaCENTRA Fenix.

Benefiční koncert spranistky Zdislavy Bočkové se uskuteční již tuto středu v historických prostorách hradu Špilberk. Veškerý výtěžek z koncertu je určen na podporu osobní asistence ParaCENTRA Fenix.

Pomoc handicapovaným

ParaCENTRUM Fenix pomáhá lidem po poškození míchy a jejich blízkým při návratu do aktivního života a podporuje je v náročné životní změně. V současné době sdružuje více než 130 vozíčkářů a jejich rodinných příslušníků. Všichni z nich se řídí mottem „Roztáčíme život naplno.“

Organizace funguje již od roku 2004 a za tu dobu má za sebou plno vydařených projektů. Momentálně například pracují na videoprůvodci, který mapuje přístupnost objektů a prostor v Brně pro lidi na vozíčku. Za poslední tři roky zmapovali více jak 30 takovýchto objektů. V letošním roce se jim také podařilo zdokumentovat přístupnost hradu Špilberk. Výsledek bude k vidění právě na benefičním koncertu ve středu.

Podobně jako hrad Špilberk jsou audiovizuálně zpracovány například Magistrát města Brna, tržnice na Zelném trhu nebo VIDA! Science centrum. Nechybí však ani Technické muzeum Brno, Tyršův sad, Úrazová nemocnice nebo Hvězdárna a planetárium v Brně a mnohé další. Videa poskytují handicapovaným lidem potřebné informace, které jim pomohou zvládnout návštěvy objektů.

Koncert talentované operní pěvkyně

Šestadvacetiletá sopranistka Zdislava Bočková se na hudební scéně pohybuje již několik let. Teprve rok 2017 však pro mladou pěvkyni znamenal zlom v pěvěcké kariéře. Obsadila druhé místo v prestižní soutěži “Comunità Europea“ per Giovani Cantanti Lirici v italském Spoletu a získala dvouleté angažmá v Itálii. Svůj debut měla také v sezóně 2018/2019 na prknech Národního divadla Brno v Temlově opeře Kocour v botách jako Princezna a vystoupila v koncertním cyklu Jeunesses musicales s Janáčkovou filharmonií Ostrava jako Bystrouška v opeře Příhody lišky Bystroušky.

„Na koncert Zdislavy Bočkové se velmi těšíme. Je to mladá talentovaná operní pěvkyně, která zazářila jako jediná česká zástupkyně v letošní prestižní soutěži Plácida Dominga Operalia a pro nás vystoupí bez nároku na honorář. Za tento přístup jí velmi děkujeme, stejně jako za podporu návštěvníkům, kteří si za 1000 korun koupí vstupenku, a partnerům, kteří nás formou koncertu podpoří,“ uvedl ředitel ParaCENTRA Fenix Michal Odstrčil.

Zdislava Bočková vystoupí za klavírního doprovodu Marty Vaškové a večerem provede Aleš Zbořil, patron a moderátor videoprůvodců pro vozíčkáře v rámci projektu HandMedia. Záštitu nad celým koncertem převzala například Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a první náměstek primátorky Petr Hladík. Během večera budou v Hranolové věži vystaveny také dětské obrazy, které budou malou ochutnávkou připravované výstavy. Tu zahájí ParaCENTRUM Fenix 28. listopadu 2019 v divadle Reduta, kde se poté bude konat 16. ledna 2020 jejich dražba. 

Autoři | Foto ParaCENTRUM Fenix

Štítky Zdislava Bočková, Špilberk, koncert, Brno, Plácido Domingo, Petr Hladík, Aleš Zbořil, Národní divadlo Brno, Divadlo Reduta, Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, Itálie, Kocour v botách

Zdislava Bočková na Špilberku zazpívá pro ParaCENTRUM Fenix  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.