Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ANKETA: Zítra se kvůli stávce na jižní Moravě zapojí zavřou téměř dvě stovky škol

Odborářům v Jihomoravském kraji se přihlásilo 195 škol, které se zapojí do středeční stávky. Přihlásilo se také 360 škol, jež stávkovat nebudou. Čísla prozradila předsedkyně jihomoravské krajské odborové rady Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Anděla Zbořilová. Dodala, že mnoho škol stávku podporuje, ale nezapojilo se. V Jihomoravském kraji je 490 základních škol a 675 školek. Podle Zbořilové se ozvala bezmála půlka, zbytek škol se nevyjádřil.

„Rozesílali jsme dotazník. Zatím nám odpovědělo 510 škol. Z toho 317 se ke stávce nepřipojí a 193 ano, což je asi 5200 stávkujících," uvedla Zbořilová. Doplnila, že úplně zavřených bude podle nynějšího odhadu 50 až 70 škol. „Předpokládáme, že odpoledne a večer už bude chodit odpovědí méně. Přesnější data tak budou k dispozici večer či ve středu ráno," řekla.

Brány na den v Brně zavře 18 základních a 8 mateřských škol

V Brně bude zcela zavřených předběžně 18 základních a osm mateřských škol. Částečně zavřených bude deset základních škol a tři mateřské, uvedla v aktualizované tiskové zprávě Kateřina Gardoňová z tiskového střediska magistrátu. V Brně je 66 základních škol a 137 mateřských škol, které zřizuje město či městská část.

Zavřená zůstane například Základní škola náměstí Svornosti v brněnských Žabovřeskách, také Novolíšeňská, Bosonožská, Svážná nebo Janouškova. Do stávky se nezapojí například Základní a mateřská škola ve Vedlejší ulici v brněnských Bohunicích. Nepřidá se ani největší základní škola v České republice co do počtu žáků, která je v Boskovicích na Blanensku.

Ve Vyškově bude ve středu zavřená například základní škola v Nádražní ulici. „Máme celkem 78 zaměstnanců, z toho 75 to podepsalo. Z pedagogického sboru stávkují všichni. Nemáme ani jak zajistit obědy či družinu," řekl ČTK ředitel školy Pavel Pospíšil. Doplnil, že školu navštěvuje přes 700 žáků.

Podle dat Jihomoravského kraje je v kraji 490 základních škol, do kterých chodí přes 100.000 žáků. Do 675 mateřských škol dochází přes 40.000 dětí. Středních škol a konzervatoří je v kraji 125, navštěvuje je kolem 46.000 žáků.

Podporujete učitele ve stávkách za vyšší platy?

Celkem hlasovalo243 čtenářů

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škola, stávka, Jihomoravský kraj, základní škola, mateřská škola, Českomoravský odborový svaz pracovníků školství, Brno, Pavel Pospíšil, Česko

ANKETA: Zítra se kvůli stávce na jižní Moravě zapojí zavřou téměř dvě stovky škol  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.