Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno vyhlásí soutěž na dvě kašny na Dominikánském náměstí

Brněnští radní schválili vyhlášení architektonické soutěže na dva vodní prvky, které mají oživit nedávno opravené Dominikánské náměstí v centru města. Vedení města o tom informovalo v tiskové zprávě. Jedna z kašen by měla být umístěna ve středu náměstí mezi čtyřmi vysazenými stromy s lavičkami, s druhou se počítá naproti průčelí kostela svatého Michala.

„Návrh musí respektovat význam místa, tedy historického náměstí se současnou funkcí shromažďovacího a společenského prostoru před sídlem samosprávy. Návrh by měl funkčně dotvářet charakter místa, myslet na chlazení vzduchu i povrchu náměstí v létě a zároveň důstojně reprezentovat město," uvedl radní pro kulturu Marek Fišer (Piráti).

Obě kašny mají vyjít na osm milionů

Oba vodní prvky mají být odolné vůči klimatickým podmínkám a měly by působit dekorativně i v zimním období, kdy budou odpojeny od vody. Radní předpokládají, že by obě kašny vyšly přibližně na osm milionů korun.

Dominikánské náměstí prošlo rozsáhlou rekonstrukcí za 73,5 milionu korun, která skončila loni v listopadu. Po opravě z náměstí zmizelo parkoviště, opravené jsou inženýrské sítě, povrch náměstí a přibylo tam deset stromů a lavičky. Vodní prvky byly v plánu už od začátku oprav.

Dominikánské náměstí bylo dříve Rybným trhem. Dnes je pojmenované podle kláštera dominikánů s kostelem sv. Michala. Někdejší zemská soudnice různými přestavbami a přístavbami získala dnešní podobu Nové radnice, v níž sídlí magistrát. Na počátku 20. století se zbouraly domy na severní straně, koncem 20. let vznikl funkcionalistický palác Jalta.

Autoři | Foto MMB

Štítky Dominikánské náměstí, kašny, soutěž, kašna, Brno, Česká pirátská strana

Brno vyhlásí soutěž na dvě kašny na Dominikánském náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.