Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město podpořilo organizaci, která pomáhá dětem s autismem. Nebyly peníze na výplaty

Brněnský Paspoint nabízí služby a pomoc lidem s poruchami autistického spektra. Kvůli nedostatku finančních prostředků jim však chybí zaměstnanci. Rada města Brna proto v tomto týdnu schválila dotaci ve výši 130 tisíc korun.

Starat se o někoho s autistickou poruchou je mnohdy velmi náročné a péče vyžaduje speciální vzdělání. I přes skvělé výsledky, které brněnský Paspoint vykazuje, mu však chybí zaměstnanci. Rada Brna se proto rozhodla Paspiontu udělit dotaci 130 tisíc korun.

Nouze o zaměstnance

Špičková pomoc vyžaduje špičkové pracovníky. Problematika autismu je komplikovaná a sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi s poruchou autistického spektra vyžadují vysoce kvalifikovaný personál. Paspoint ve své práci zohledňuje potřeby rodin a jeho tým se skládá ze sociálních pracovníků, speciálních pedagogů a psychologů. V současné době je zde zaměstnáno 97 pracovníků, kteří pracují až s 350 rodinami ročně.

„Všechno jsou to velmi odborné pozice a jejich práce je náročná. Musí se pravidelně vzdělávat a pracovat na sobě. Aby mohli kolegové kvalitně intervenovat u lidí s autismem, potřebují podporu a sbírat zkušenosti. Bohužel jsou ale obecně sociální služby podfinancovány, takže je těžké udržet ty nejlepší zaměstnance, kteří často odchází například do školství, které je o dost lepší na finanční ohodnocení, nebo do soukromé praxe,“ tvrdí ředitel Paspointu Tomáš Dostál a dodal, že právě z těchto důvodů si velmi cení dotace města Brna.

Jen během letošního roku se v Paspointu vystřídalo kolem 25 zaměstnanců. Důvody jejich odchodu jsou různé, někdy se jedná o mateřskou dovolenou, ale z větší části se jedná o důvody finanční.

„Paspoint se potýká s tím, že od něj odchází kvalifikovaní pracovníci do jiných služeb. Aby bylo možné nadále pracovat, je nutné, aby si udržel odborné a proškolené zaměstnance. Ty je potřeba také náležitě odměnit. Dotace od města poslouží na dorovnání mezd stávajících pracovníků,“ vyjádřil se k dotaci náměstek primátorky pro sociální oblast Robert Kerndl.

Péče o potřebné

Paspoint pomáhá rodinám v domácím prostředí, při tréninku, školních kompetencích nebo terapeuticky. „Sociálně aktivizační služba pro rodiny s dětmi vykazuje excelentní výsledky. V roce 2019 poskytla zatím pomoc více jak sto rodinám z celého Jihomoravského kraje," dodal Dostál.

I přes skvělé výsledky v Paspointu chybí peníze, které se odrazí na mzdovém ohodnocení jeho zaměstnanců. V současné době zde připravují také žádosti o dotace na rok 2020. Finance totiž musí shánět vícezdrojově. Kvůli takovémuto nastavení systému nikdy neví kolik finančních příspěvků na rok získají, což jím brání strategicky plánovat rozvoj služeb a hlavně personálu.

„Získat nový personál je velmi těžké, hlavně kvůli financím. Daří se nám ale získávat mladé nadšené lidi například při studiu nebo těsně po něm, kteří u nás začínali třeba jako dobrovolníci a vypracovali se až na odborné pozice,“ ukončil ředitel Paspointu.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Paspoint, autismus, Brno, dotace, rodina, Robert Kerndl

Město podpořilo organizaci, která pomáhá dětem s autismem. Nebyly peníze na výplaty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.