Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O krok blíže k novému domovu. Brno už má zhotovitele nové hokejové haly Komety

Vedení Veletrhů Brno začíná jednat ohledně podmínek projektové dokumentace na výstavbu multifunkční haly v areálu brněnského výstaviště. Projektová dokumentace by měla být hotová do konce příštího roku. Cílem je dokončit halu včas na hokejové mistrovství světa v roce 2024.

Momentálním cílem je vytvořit projekt

Za nejlepšího uchazeče bylo zvoleno sdružení A PLUS a Arch.Design. S tímto sdružením začne jednat vedení Veletrhů Brno a cílem je dokončit podmínky za kterých společnosti zhotoví projektovou dokumentaci a stavební povolení multifunkční haly.

Minimální kapacita dvanáct tisíc diváků

Hala by měla mít minimální kapacitu dvanáct tisíc diváků a měla by mít vyřešené jak komerční, tak i administrativní prostory a gastro provoz. S tím spojené hygienické zázemí a adekvátní prostor pro pořadatele a servis budovy. Pokud vše půjde podle plánu, tak by hala měla získat stavební povolení na přelomu roku 2020 a 2021.

Široké spektrum aktivit

Hala bude s velkou pravděpodobností využívána domácím hokejovým týmem Kometa Brno. „Jsem šťastný a věřím, že i všichni komeťáci. Udělal se obrovský kus práce za relativně krátkou dobu. To, že se začíná projektovat, je obrovský posun vpřed,“ říká majitel klubu Libor Zabránský.

Jelikož se jedná o multifunkční halu, tak nabídne široké spektrum akcí a aktivit. Momentálně je to jeden z nejdůležitějších strategických projektů. „Ze sportů se zde bude moci hrát kromě hokeje i házená, tenis, volejbal, basketbal nebo florbal. V hale si diváci budou moci vychutnat třeba i souboje v boxu. Prostor bude splňovat přísná kritéria mezinárodních federací pro všechny tyto sporty,“ popisuje brněnská primátorka Markéta Vaňková.

Hala bude určená i pro velké koncerty

Kromě sportu v hale bude probíhat několik desítek koncertů a společenských akcí. Pokud se nejedná o akce pod širým nebem, tak je v Brně momentálně takřka nemožné organizovat hudební projekty s požadavkem nad deset tisíc účastníků.

Stávající prostory, které jsou využívány pro podobné události, často nevyhovují nejen kapacitně, ale předpokládají pro pořadatele značné dodatečné náklady spojené s úpravou těchto lokací také po stránce akustické, nehledě na neadekvátní zázemí pro účinkující i diváky,“ doplňuje výkonný ředitel mezinárodních hudebních festivalů Vlastimil Trllo.

Multifunkční hala tedy bude projektovaná se záměrem maximální akustické kvality pro nejlepší zážitek z koncertů a podobných akcí.

S výstavbou haly se buduje i související infrastruktura

Město a další investoři pracují také na dalších projektech v okolí budoucí haly a snaží se je termínově sladit. „Počítá se s úpravou silnice I/42 VMO v ulici Bauerova včetně lávek pro chodce. Snahou je zajistit zejména bezpečnost provozu v lokalitě ať už pro řidiče, cyklisty, či chodce. Momentálně probíhají projekční práce,“ doplňuje Vaňková.

Lanová dráha urychlí spojení mezi Bohunicemi a výstavištěm

Dopravní podnik města Brna se snaží vyřešit doplnění kolejního propojení do centra, zvýšení kapacity zastávek MHD a bezpečný pohyb pěších. Výhodou je výstavba lanové dráhy do kampusu, kdy mimobrněnští obyvatelé mohou nechat auto zaparkované v Bohunicích a rychle se dostat na Lipovou.

Na výstavišti vzniknou nové parkovací objekty a plochy.  „Výstavba haly bude novým rozvojovým impulsem pro celý areál výstaviště. Naším společným cílem s vedením města je, aby hala i výstaviště využívaly společnou infrastrukturu,“ dodává ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš.

Hokejové mistrovství světa v Brně se stává realitou

Pozice haly se řešila už dlouho, a nakonec vyhrála západní část brněnského výstaviště za kruhovým pavilonem Z. Nový prostor nabízí široké spektrum aktivit, ale možná napomůže splnit sen mnoha Brňanů. Hokejové mistrovství světa v roce 2024 v Brně. Předpokládaná cena výstavby je více než jedna miliarda korun.

Autoři | Foto Kopeme za Brno, MMB

Štítky multifunkční hala, Brněnské výstaviště, hokej, Kometa, projekt, HC Kometa Brno, projektová dokumentace, stavba, Mistrovství světa v ledním hokeji, Veletrhy Brno, Markéta Vaňková, Arch.Design, Brno-Bohunice

O krok blíže k novému domovu. Brno už má zhotovitele nové hokejové haly Komety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.