Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Zašlý lesk navrácen. Brněnští restaurátoři ukázali plody své práce na slavkovském zámku

Jak pracují restaurátoři, zjistili ve středu lidé na zámku ve Slavkově u Brna. Komentovanou prohlídkou zde vyvrcholilo Slavkovské restaurování, několikaměsíční akce, při které studenti brněnské Vyšší odborné školy restaurátorské opravili vybrané kusy nábytku.

Při letošním již osmém ročníku se návštěvníci navíc seznámili také s výsledky předešlých ročníků. „Za dobu svého trvání se Slavkovské restaurování stalo oblíbenou akcí. Nejen, že mají lidé možnost vidět historické skvosty, poznají také, jak náročná tato práce je,” prozradil restaurátor a vysokoškolský učitel Radek Ryšánek, který stál u zrodu projektu.

Přímo na zámku, pod dohledem zkušených odborníků tak studenti opravují předměty zámecké sbírky. Získávají nezbytnou praxi. Letos provedli údržbu souboru nábytku zdobeného takzvanou Boulleho marketérií z mosazi a želvoviny.

Vzácné umění, drahé opravy

Nejen že je umění restaurátoství pracné a časově náročné, je také velmi nákladné. „Zámek bohužel nemá v rozpočtu dostatek peněz. Restaurátorské práce stojí příliš, jsou mimo jejich možnosti,” upozornil Ryšánek. Práce studentů jsou tak vítanou pomocí zámku, který je významnou památkou nejen Jihomoravského kraje. „Z jejich profesionálních výkonů jsme nadšeni, mnoho možností totiž opravdu nemáme,” zdůraznila ředitelka slavkovského zámku Eva Oubělická s tím, že chce tuto spolupráci i nadále co nejvíce podporovat.

Osmiletý maraton

Za uplynulých osm let již restaurátoři opravili 32 předmětů v hodnotě stovek tisíc korun. Původní podobu tak získal například psací stůl posledního majitele zámku Václava Kounice nebo stojací biedermeierovské hodiny pozoruhodné tím, že na jediné natažení vydrží jít celý rok.

Spolupráce zámku se školou těší například Dominiku Marii Hanzlíkovou. „Nejspíš se na příští ročník vydám osobně, načerpat inspiraci,” řekla scénografka z Brna.

Autoři | Foto Petra Navrátilová

Štítky zámek, slavkov, restaurátoři, oprava, slavkovské restaurování, restaurátor, Slavkov u Brna, restaurování, lesk, Václav Robert z Kounic, umění

FOTO: Zašlý lesk navrácen. Brněnští restaurátoři ukázali plody své práce na slavkovském zámku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.