Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

K rozšíření pohřebiště v Soběšicích by měla pomoct směna pozemků s Mendelovou univerzitou

Veřejné pohřebiště v brněnských Soběšicích řeší nedostatek prostoru pro pohřbívání. Situaci plánuje vyřešit směnou pozemků s Mendelovou univerzitou, která vlastní pozemek navazující na nynější hřbitov.

Veřejné pohřebiště v Soběšicích se potýká s nedostatkem místa

Kapacita veřejného pohřebiště v Soběšicích přestává stačit, město se rozhodlo problém vyřešit směnou pozemků s Mendelovou univerzitou. „Musí ale zaplatit poplatek za trvalé odnětí plnění funkcí lesa,“ uvedla mluvčí magistrátu města Brna Zuzana Gregorová.

Radní schválili investici ve výši téměř čtyři sta tisíc korun

Na schůzi Rady města Brna zástupci souhlasili s investicí do rozšíření momentálně nedostačující kapacity pohřebiště v brněnských Soběšicích ve výši 380 tisíc korun. Realizaci projektu naplánovali na 2019 až 2021.

Navazující pozemek patří Mendelově univerzitě

Pozemek, na který by se mělo pohřebiště rozšířit, ale patří brněnské Mendelově univerzitě. Jelikož se ale jedná o lesní typ pozemku, musí zástupci města nejdříve získat rozhodnutí o trvalém odnětí plnění funkcí lesa. „Poté by jej město Brno rádo vyměnilo za jiné pozemky ve svém vlastnictví, svěřené k hospodaření Lesům města Brna,“ popsala Gregorová.

Pozemek by vystačil na desítky let

Podle prvního náměstka primátorky města Brna Petra Hladíka by navazující pozemek přinesl řešení na další desítky let. „Sousední pozemek má totiž téměř dvojnásobnou rozlohu pozemku aktuálního,“ vysvětlil Hladík. Nynější hřbitov má rozlohu 3 622 metrů čtverečních a je na něm umístěno 366 hrobů.

Poplatek za trvalé odnětí byl vyčíslen na téměř čtyři sta tisíc korun

O trvalém odnětí plnění funkcí lesa u pozemků rozhodl odbor vodního a lesního hospodářství a zemědělství města Brna. Zástupci města musí za trvalé odnětí zaplatit poplatek ve výši 378 666 korun. „Z této částky 60 % připadá Státnímu fondu životního prostředí a 40 % obci, v jejímž katastrálním území došlo k odnětí,“ přiblížila Gregorová. Výměnu schválí správní rada Mendelovy univerzity 22. října letošního roku.

Autoři | Foto MMB

Štítky pohřebiště, Soběšice, Brno, Mendelova univerzita, pozemek, Mendelova univerzita v Brně, Zuzana Gregorová, les, Petr Hladík, Státní fond životního prostředí

K rozšíření pohřebiště v Soběšicích by měla pomoct směna pozemků s Mendelovou univerzitou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.