Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Brně začal šedesátý první ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu

Letos probíhá na brněnském výstavišti šedesátý první ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV). Do pátku se představí okolo šestnácti set vystavovatelů s novinkami a trendech v průmyslových technologiích.

Na brněnském výstavišti bude možné vidět firmy z třiceti různých zemí, ale tato akce je také významná pro ukázku fungování českého průmyslu. „Na tom letošním bude mít premiéru společná Česká národní expozice pod značkou Czech Republic: The Country For The Future. Lidé v ní vůbec poprvé v historii na jednom místě najdou služby hned třinácti státních institucí, které podporují tuzemský byznys,“ říká ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Digitalizace výroby jako inovace

Hlavním tématem MSV je Průmysl 4.0 a digitální továrna, které se zaobírá digitalizací výroby, což je jeden z důležitých směrů inovačního procesu průmyslu. „Správný veletrh ukazuje nové směry, nový design, trendy, vize budoucnosti,“ doplňuje generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš. Postupná digitalizace vyžaduje stálé nové modely výroby.

Ukázkou digitální transformace bude speciální expozice v pavilonu A1 s názvem Digitální továrna 2.0. Návštěvníci zde mohou vidět hlavní principy digitalizace výroby i dílčí výrobky, nástroje a řešení.

Kybernetika hýbe světem

Kybernetika a automatizace se dostává do popředí a se zvyšující rychlostí průmyslu se stejnou rychlostí mění i zavedené postupy a zvyky. „Zcela nové výzvy pro průmysl, ale i celou ekonomiku a společnost přináší navíc umělá inteligence. Světová konkurence nás nutí daleko rychleji zavádět všechny inovace do reality. Což ostatně ukážeme právě v Brně,“ dodává Havlíček.

Krom digitalizace, kybernetiky a automatizace budou dalšími obory elektroniky, měřící technika, materiály a komponenty pro strojírenství a obráběcí a tvářecí stroje. „Na strojírenském veletrhu zůstává největším oborem obrábění a tváření. Výrazný nárůst nových zajímavých firem z České republiky i ze zahraničí registruje veletrh Transport a Logistika,“ říká ředitel MSV Michalis Busios.

Každý rok více než osmdesát tisíc návštěvníků

MSV se zúčastní i Svat průmyslu a dopravy České republiky. Téměř padesát členských firem tohoto svazu předvede své výrobky a technologie. „Návštěvníci se přesvědčí, že ekonomika i průmysl fungují. Máme tady firmy, které jsou úspěšné na poli umělé inteligence či robotiky,“ uvádí prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Tato akce je nejvýznamnější průmyslový veletrh ve střední Evropě a každý rok sčítá okolo osmdesáti tisíc návštěvníků. Ze zahraničí přijíždí okolo padesáti procent vystavovatelů. Krom zemí jako Francie, Rakousko, Německou bude možné vidět i trochu méně tradiční vystavovatele jako Baskicko, Indie a Tchaj-wan. Na oficiální stránkach Veletrhů Brno je možné sledovat i živý záznam z akce. 

Autoři | Foto MSV Brno

Štítky Mezinárodní strojírenský veletrh, Brno, výstaviště, robotika, kybernetika, průmysl, veletrh, Brněnské výstaviště, Česko, Karel Havlíček, výroba, Veletrhy Brno, Jaroslav Hanák

V Brně začal šedesátý první ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.