Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Víc bytů na sociální projekty nepůjde. Brněnští zastupitelé shodili návrh ze stolu

Brno zatím další byty pro lidi v bytové nouzi nedá, zastupitelé neschválili vyčlenění dalších 20 bytů. Náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS) novinářům řekl, že Brno tolik volných bytů nemá, obzvlášť pokud většina musí být mimo sociálně vyloučenou lokalitu. Brno už letos 70 bytů pro lidi v bytové nouzi vymezilo.

Původně dalo město v první půli roku 50 bytů pro lidi v nouzi a v září k tomu přibylo dalších 20 bytů. Zastupitelé mohli ještě 20 bytů přidat. Návrh ale neschválili, přestože je o to přijela z Prahy požádat poslankyně Olga Richterová (Piráti).

„Z hlasování bylo vidět, že je to těsné," řekla Richterová. Sama však vidí kontinuitu mezi dřívějšími projekty Brna na ukončování bezdomovectví a nynějšími projekty. „Za mě je tam kontinutia a byty jsou k dispozici. Na jednu stranu jich není zase tak málo, protože je jich 70. Dnešním rozhodnutím si ale město zavřelo kohoutek k financování návazné sociální péče, proto je mi líto, že to nebylo podpořeno," uvedla Richterová.

Města mohou ze dvou výzev ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) čerpat v souvislosti s vyčleněnými byty peníze na sociální pracovníky, kteří budou s lidmi v bytové nouzi pracovat, aby jim pomohli dostat se z těžké situace. Z výzvy 52 chce Brno na vyčleněných 50 bytů čerpat devět milionů korun, další miliony chce čerpat z výzvy 108, kde vyčlenilo 20 bytů. U této výzvy je podle Kerndla podmínka, že 70 procent vyčleněných bytů musí být mimo sociálně vyloučené lokality, což je pro město problém. Většina prázdných bytů, které mají jedny z největších městských částí, Brno-střed a Brno-sever, je právě ve vyloučených lokalitách.

Projekty na ukončování bezdomovectví začaly v Brně za minulé koalice vedené hnutím ANO, přišlo s nimi Žít Brno. ANO je nyní v opozici, Žít Brno v zastupitelstvu není. Brnem se inspirovala další města, na projekty mohou čerpat právě peníze z MPSV.

Autoři | Foto MMB

Štítky sociální bydlení, Brno, byty, rapid re-housing, mpsv, projekty, projekt, Robert Kerndl, ODS, Olga Richterová, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Česká pirátská strana, ANO 2011, Žít Brno, Praha

Víc bytů na sociální projekty nepůjde. Brněnští zastupitelé shodili návrh ze stolu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.