Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V neděli se vybralo devadesát tisíc korun na pomoc psím útulkům

V neděli se v Brně na fotbalovém stadionu Za Lužánkami sešly stovky lidí na akci Běhejme a pomáhejme útulkům, což je celorepublikový projekt napomáhající útulkům. Zaplacením startovného běžci přispěli na tři brněnské útulky. Samotným pejskům, kromě adopce, se dá pomoci i dočasnou péčí.

Podpořit zvířecí útulku přišlo o slunečném nedělním odpoledni několik stovek lidí. „Odhaduju, že se běhu zúčastnilo zhruba čtyři sta účastníků. Na startovném v kasičkách se vybralo 49 200 korun a se sponzorskými dary to dělá 89 200 korun,“ říká organizátorka Bára Poláková. Téměř celodenní akci provázel program pro děti, občerstvení a různá vystoupení. Jedním z největších lákadel byla fotka s maskotem, což byla šance, kterou využil takřka každý příchozí.

V Lužánkách našli pejsci dokonce i nové rodiny

Jedním z účelů bylo také najít domov pejskům z útulků, kteří byli na akci. „Na místě jsme měli připravené pejsky k adopci a ve všech případech se s námi spojili lidé, kteří splňují naše konkrétní podmínky. Pejsci dokonce i s účastníky, kteří chtěli, běželi,“ říká provozovatelka jednoho z obdarovaných útulků Dočasky Ája Černá.

Návštěvníci mohli na místě podpořit útulky zakoupením náramků a pelechů s logem konkrétního útulku. Dále se na místě prodávali knížky o psech, pamlsky, nebo granule. Pro dvounohé návštěvníky bylo připraveno občerstvení, nebo se mohli po náročném běhu zchladit čepovaným pivem.

Peníze pomohou i na nákup krmiva

Částka téměř devadesát tisíc putovala k útulkům Dočasky, Tlapky na cestě a Útulek Tibet. „Využití příspěvku je čistě na vlastníkovi útulku. Oni sami nejlépe vědí, co potřebují. Třeba od útulku Tibet mám informaci, že mají téměř nulovou zásobu konzerv, takže to půjde na krmivo. Jedním z největších výdajů pro útulky jsou rozhodně léčebné výlohy,“ doplňuje Poláková.

Podle slov vedení Dočasky jsou pro ně primární vždy psi a nenabízejí psa k adopci, dokud není v nejlepším psychickém a fyzickém stavu. „Veterinární péče je jedna z nejdůležitějších věcí. Pečlivě si vybíráme rodiny a snažíme se dodat veškeré informace o povaze a zdraví psa. Nestává se nám, že by nám lidi vraceli psy zpátky,“ doplňuje Černá.

Pejskovi můžete pomoci i dočasnou péčí

Čím dál častější pomocí je dočasná péče. V dnešní době už často útulky pro psy nejsou jen dočasná alternativa, ale jsou tam od svého narození až do konce života. „Kdysi ještě jako dobrovolníci jsme si brali pejsky domů, abychom se o ně postarali. Útulky nevěřily, že to takhle někdy v budoucnu může fungovat. My pejska dáme do pořádku a dáme ho do naší databáze, odkud může jít do dočasné péče. K pejskovi dáme všechno potřebné vybavení a hradíme i léčebné výlohy,“ vysvětluje Černá.

Dočasná péče je určena pro kohokoliv, kdo chce dát šanci pejskovi žít mimo útulek, dokud si nenajde nového majitele. Se souhlasem rodičů se může stát „dočaskářem“ i nezletilý. „V dočasné péči jsme měli tři pejsky. Je to dobré v tom, že když je pes v dočasné péči, tak ho lépe poznáte a předáte informace útulku, který podle těchto kritérií hledá správného budoucího majitele. Mohlo by se zdát být těžké dát pejska pryč, ale člověk do toho musí jít s tím, že mu dá jen dočasný domov a jednou půjde pryč,“ říká jedna z účastnic programu dočasné péče Petra Schöpp.

Autoři | Foto Dominik Hok

Štítky Běhejme a pomáhejme útulkům, psi, Lužánky, běh, dočasná péče, pes, adopce, Brno, Barbora Poláková, Fotbalový stadion Za Lužánkami, Tibet

V neděli se vybralo devadesát tisíc korun na pomoc psím útulkům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.