Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Arnoldově vile vznikne Centrum dialogu. Rekonstrukce bude stát 123 miliónů korun

Již od minulého roku řeší město situaci ohledně Arnoldovy vily, která je momentálně v nepoužitelném stavu. Na posledním zasedání Rada města Brna schválila projekt k Centru dialogu.

Historie

Arnoldova vila je součástí nejstarší vilové kolonie v Brně. Tato kolonie byla založena v 60. letech 19. století v Černých polích nad lužáneckým parkem.  Arnoldova vila také sdílí zahrady s vilami Tugendhat a Löw-Beer.

Od 50. let minulého století zde sídlila školka, která budovu využívala až do roku 2012, kdy už nebylo možné objekt kvůli jeho zanedbanému stavu využívat.

Od roku 2010 je vila kulturní památkou a v roce 2012 byla zařazena na seznam nejohroženějších kulturních nemovitých památek. Momentálně je budova opuštěna.

Aktuální situace

Od roku 1993 byla budova pod správou  městské části Brno-sever a to až do minulého roku. V polovině září radní schválili odnětí majetku z jejich správy a navrhli předat vilu včetně zahrad a dalších objektů Muzeu města Brna.

Finální předání Arnoldovy vily do vlastnictví Muzeu města Brna je teprve v řešení a radní by o něm měli rozhodnout příští týden. Prozatím však rada schválila projekt Centra dialogu, které vznikne v nově zrekonstruované vile spolu s dalšími chystanými projekty.

Využití Norských fondů

Předpokládané náklady na celou rekonstrukci Arnoldovy vily jsou 123 miliónů korun, město Brno by mělo na rekonstrukci přispět částkou až ve výši 84 miliónů korun a o další prostředky bude muzeum žádat prostřednictvím grantu Norských fondů a jejich programu Kulturní dědictví.

„V současné době jsou Norské fondy jediný dotační titul, který lze ke spolufinancování rekonstrukce Arnoldovy vily využít. Rádi bychom, aby se památka v budoucnu proměnila v centrum dialogu – komunitní a vzdělávací místo. Zároveň se nabízí její propojení se sousední vilou Tugendhat,“ uvedl první náměstek primátorky města Brna Petr Hladík.

Kulturní a vzdělávací centrum

Centrem domu budou multifunkční místnosti, které by mohly v budoucnu sloužit pro pořádání diskusních setkání, odborných symposií a konferencí. „Hlavní náplní Centra dialogu bude téma česko-německo-židovských vztahů a minulosti, neboť do druhé světové války zde vedle sebe všechny tyto národnosti žily. Součástí objektu bude také provoz umělecké kavárny nebo otevřené zahrady pro rekreační a uměleckou činnost,“ přiblížil dále Hladík.

Výstavní prostory a dokumentační centrum

Ve vile vzniknou mimo jiné také výstavní prostory určené pro krátkodobé výstavy interních i externích kurátorů. Nebude chybět také stálá expozice o historii Arnoldovy vily, osobnosti stavitele Josefa Arnolda a první vilové kolonii nad Lužánkami.

„Do Arnoldovy vily by se podle plánu mělo přesunout Studijní a dokumentační centrum vily Tugendhat a základna Brněnského architektonického manuálu. Ve vile by měla vzniknout expozice o unikátní lokalitě, v níž se nachází, tedy o první brněnské vilové kolonii,“ uvádí mluvčí muzea Michael Kalábek.

Zázemí by ve zrekonstruované budově podle Kalábka měl mít i spolek Kulturní centrum Josefa Arnolda, který už nyní ve vile pořádá občasné prohlídky a usiluje o její záchranu. Dodal také, že  ve spolupráci s Turistickým a informačním centrem města Brna by se měly ve vile pořádat různé besedy a workshopy a neměl by také chybět prostor pro zázemí festivalu Meeting Brno.

Pokud v průběhu dalších týdnů radní vše schválí tak se Arnoldova vila se stane čtvrtým objektem ve správě Muzea města Brna.

Autoři | Foto Kulturní centrum Josefa Arnolda

Štítky Arnoldova vila, Norské fondy, rekonstrukce, Centrum dialogu, vila, Josef Arnold, Brno, projekt, kolonie, zahrada, vila Tugendhat, Muzeum města Brna, Petr Hladík, druhá světová válka

V Arnoldově vile vznikne Centrum dialogu. Rekonstrukce bude stát 123 miliónů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.