Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Uhlí patří pod zem, křičeli stávkující za klima na Moraváku

Několik set lidí se dnes sešlo na Moravském náměstí, aby společně protestovali za lepší ochranu klimatu a snížení emisí. Po úvodních proslovech organizátorů i dobrovolníků se stávkující vydali v průvodu centrem Brna.

Na demonstraci se sešlo několik set lidí

Protestující za klima se dnes dopoledne shromáždili na Moravském náměstí. Stávky se zúčastnilo několik set lidí. Na začátku protestu na pódiu vystoupili zástupci spolupořádajících organizací i dobrovolníci z publika. „Cílem je poučit lidi o klimatické krizi a umožnit jim podílet se na jejím řešení,“ uvedla organizátorka stávky Terezie Čízová.

Potřebujeme změnit společnost, pobízel zástupce jedné z organizací Jakub Liška

„Uhlíková dividenda všem. Přijďte se zeptat, co to znamená, je to jeden z důležitých argumentů,“ vybízel dav zástupce projektu Fakta o klimatu Ondráš Přibyla. „Náš projekt je iniciativou `ajťáků`, kteří jsou možná až moc introvertní na to, aby chodili na stávku, ale chtějí pomoct a dostat data z výzkumných stránek mezi lidi,“ vysvětlil Přibyla. Svůj proslov přednesl i zástupce Univerzity za klima Jakub Liška. „Je pohodlné a bezbolestné si říct, že já jako jednotlivec nic neznamenám a nemám šanci něco změnit, čímž se jakékoliv zodpovědnosti zbavím,“ uvedl Liška. Dodal, že každý by se měl rozhodnout začít žít jinak a být příkladem pro druhé. „Když začne člověk měnit sebe, změní se i jeho blízké okolí. Potřebujeme uvědomit společnost, a to dokážeme jedině společně,“ tvrdil Liška.

„Žereš králíka? Žereš budoucnost!“

Mnoho z účastníků s sebou mělo také transparenty s různými nápisy jako například “Žereš králíka? Žereš budoucnost!“ nebo “Po změně klimatu nebude návratu“. Součástí bannerů byly i grafy a statistiky oteplování Země a emisí oxidu uhličitého. „Není to jenom naše planeta a je hodně sebestředné a egoistické říkat si, že jsme nadřazení a se Zemí si můžeme dělat co chceme,“ přiblížila jedna ze stávkujících Sofia Synáková. Díky stávkám si podle ní mnoho lidí uvědomí, že mohou něco dělat i oni. „Přijde mi důležité, aby o tom lidi věděli. I když se o tom dozví tím způsobem, že nám budou nadávat za to, že se jen flákáme ze školy, tak ať,“ popsala účastnice protestu Klára Košovičová.

Stávkující procházeli v průvodu centrem Brna

Po proslovech se lidé v průvodu vydali centrem Brna s pokřikem "Uhlí patří pod zem". Poté se stávkující vrátili zpět na Moravské náměstí, kde se od dvanácti hodin mohli zájemci učit v rámci pouliční akademie. Odpoledne mohou zájemci navštívit i debatu na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Stávky za klima se dnes konají v různých městech České republiky a zapojilo se do nich už několik tisíc lidí.

Podporu stávkujícím vyjádřily i známé osobnosti

Svou podporu demonstrantům vyjádřily i známé osobnosti jako například herečka Eva Holubová a novinář Josef Klíma. „Antoine de Saint-Exupéry nám připomíná, že tuhle planetu zeměkouli jsme nezvědili po předcích, ale máme ji půjčenou od svých dětí," řekla Holubová.

Autoři | Foto

Štítky stávka, klima, demostrace, Moravské náměstí, Moravák, emise, podnebí, Brno, Země, Eva Holubová, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity, Česko, Josef Klíma

Uhlí patří pod zem, křičeli stávkující za klima na Moraváku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.