Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V brněnském divadle zářili malí herci s Downovým syndromem

Divadlo Aldente v klubu Leitnerova v Brně uvedlo premiéru inscenace Káťa a Bajaja. Účinkují v ní herci s Downovým syndromem spolu s profesionálními herci a muzikanty bez handicapu. Uvedla to režisérka inscenace Jitka Vrbková. Čerpala ze sbírky Bajaja, kterou napsal básník Vladimír Holan pro svou dceru Káťu, která se narodila s Downovým syndromem.

Jediné divadlo v Česku, které soustavně pracuje s tématem Downova syndromu

Divadlo Aldente je podle Vrbkové jediným souborem v ČR, který soustavně pracuje s tématem Downova syndromu, přičemž herci s Downovým syndromem jsou rovnocennými partnery profesionálních herců. V představení se tak objevila Barbora Remišová z Městského divadla Brno nebo Václav Dvořák z divadla Polárka. „Vzhledem k oslabeným řečovým schopnostem lidí s Downovým syndromem byly prozatím veškeré inscenace divadla postaveny na improvizaci, pohybu, případně krátkých větách. Tentokrát jsme se poprvé pustili i do básnického textu, se kterým se naši herci výborně vypořádali," řekla Vrbková.

Holanův svět

Představení zavedlo diváky do poetického světa básníka Holana a jeho veršů pro děti. „Je známý básník meditativní a reflexivní poezie. Je také autorem jediné básnické sbírky pro děti, kterou napsal o své milované dceři Kateřině. Málokdo ví, že Káťa měla Downův syndrom. Narodila se v roce 1949. Když v roce 1977 zemřela, přestal básník definitivně psát," uvedla Vrbková.

Hlavními hvězdičkami malé děti

Nejmladší herečce v představení bylo čerstvě šest let, tedy jen o rok více než Holanově dceři v jeho básních. „Divadla se malých dětí na jevišti často obávají. Pro Divadlo Aldente je to však výzva vystavět inscenaci tak, by i malé dítě navíc s Downovým syndromem bylo schopné spontánně ukázat své herecké schopnosti," řekla Vrbková.

Symbolický název sbírky Bajaja odkazuje k pohádkové postavě, která musela mlčet stejně jako Holan. Sbírku totiž napsal v době, kdy mu režim zakázal publikovat. „Holan byl při psaní v situaci, kterou si dnes už jen těžko představíme, a to nejen kvůli zákazu publikování. Šlo také o dobu, kdy se o diagnózách jako Downův syndrom nemluvilo a takto narozené děti směřovala společnost spíše do ústavu," uvedla režisérka.

Autoři | Foto Divadlo Aldente

Štítky divadlo aldente, Downův syndrom, hra, káťa a bajaja, divadlo, herec, Vladimír Holan, Brno, Česko, Václav Dvořák, Městské divadlo Brno, Divadlo Polárka

V brněnském divadle zářili malí herci s Downovým syndromem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.