Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Muž, který se postavil okupantům a měl být zastřelen. Otakara Pospíšila dělily od popravy hodiny

Brno si společně s celou republikou dnes připomíná 51 let od okupace Československa vojsky Varšavské smlouvy. Srpnové události let 1968 a 1969 si vyžádaly nemalé oběti na životech. Tváří v tvář smrti stál i brněnský voják Otakar Pospíšil. Od popravy ho dělily pouhé hodiny. Důvod? Jako voják se nedokázal smířit s okupací, vydal se k ruským jednotkám a mezi vojáky i velení začal rozdávat svůj písemný nesouhlas s okupací. Za to si vyslechl trest zastřelením. Naštěstí se tak nestalo.

Pro Otakara Pospíšila, příslušníka 24. vrtulníkového pluku, to měl být běžný sprnový den. Už při ranní cestě k jednotce si však všiml ruských tanků hlídajících křižovatky. Mrazivou zprávu o okupaci tehdejšími spojenci si vyslechl až na základně. A společně s kolegy začali jednat. 

Rozhodli se v ruštině sepsat písemný nesouhlas s okupací. „Zásadně nesouhlasíme se vstupem cizích vojsk na naše území," odpověděl dnes při pietě na otázku, co stálo v onom osudném dokumentu, Otakar Pospíšil. 

„Na rozkaz prezidenta jako velitele vojsk jsme se nemohli bránit. A to je pro vojáka hrozné. Tohle byl v tu chvíli jediný způsob, jak proti okupaci bojovat," dodal pamětník.

Pospíšil tak začal obcházet ruské vojáky s prohlášením napsaným v azbuce. „V jednu chvíli jsem ucítil tlak na zádech. Stáli za mnou dva muži v neoznačených uniformách, agenti NKVD. Byl jsem zatčen a dovedli mě do pracovny generála Ivaněnko, sovětského vojenského velitele pro Brno," popsal Pospíšil.

Agenti poté předali Ivaněnkovi Pospíšilovo prohlášení. „Když si ho přečetl, tak se úplně nepříčetně rozčílil a říká: okamžitě zastřelit! Zastřelit za čtyři hodiny," dodal Pospíšil.

Během čekání na popravu brněnský voják hlasitě protestoval. Informace o rozsudku se mezitím dostala až na velitelství Pospíšilova pluku, který po několika intervencích dokázal rozsudek zvrátit. 

Výročí okupace v roce 1968 i obětí událostí ze srpna roku 1969, kdy byly v Brně při demonstracích proti okupantům zastřeleni dva mladí lidé příslušníky lidových milic či státní bezpečnosti, si dnes v Brně připomněli představitelé města, kraje a desítky občanů. 

Vrahy Stanislava Valechracha a Danuše Muzikářové - dvou mladých lidí, které zasáhla kulka při rozhánění shromáždění, se nikdy nepodařilo vypátrat. Tehdejší režim totiž zastavil veškerá vyšetřování a zbavil se důkazů. Rodiny zastřelených dokonce nesměly ani vyvěsit parte svýych zemřelých dětí.

Foto Varvara Šatunova

Štítky otakar Pospíšil, voják, okupace, srpen, 1968, Otokar Pospíšil, vojenská okupace, Brno, poprava, Československo, Varšavská smlouva, Danuše Muzikářová, NKVD, Státní bezpečnost

Muž, který se postavil okupantům a měl být zastřelen. Otakara Pospíšila dělily od popravy hodiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.