Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno bylo vyhlášeno šestým nejlepším studentským městem světa

Brno má opět důvod k oslavě. Společnost Quacquarelli Symonds (QS), která sestavuje žebříčky nejlepších univerzit světa, vydala letošní výsledky a Brno se opět vyšplhalo na přední příčky. Po loňském pátém a předloňském čtvrtém místě se moravská metropole dostala znovu do top desítky – letos ji studenti ohodnotili jako šestou nejlepší destinaci pro studium na světě.

Brno s přehledem před Prahou

Jak moc studenti Brno milují, lze poznat i z porovnání se stověžatou Prahou, která skončila až dvě příčky za Brnem, přestože loni svého menšího sourozence převálcovala. Letos si zlatou medaili vybojoval německý Mnichov. I tak ale česká města obsadila prvních TOP deset univerzitních měst v celém světě. 

V prestižní aknetě QS hlasovalo 87 tisíc studentů a absolventů z různých světových metropolí. Studenti posuzovali město v kritériích jako úroveň umění a kultury, dostupnost po městě, noční život, pracovní příležitosti, rozmanitost města, tolerance a začlenění nebo přátelskost.

Brno není v TOP10 poprvé

Dřívější výsledky této ankety mluví o Brně taktéž velmi přívětivě. V roce 2017 se Brno umístilo na překrásném 4. místě v oblíbenosti u studentů, loni to bylo místo páté. Možná by se mohlo zdát, že Štatl ztrácí na lesku, pořád ale patří do světově vysokoškolsky nejoblíbenějších lokací vůbec. 

Studenti milují Masarykovu univerzitu

Nejvíce zahraničních vysokoškoláků si oblíbilo Masarykovu univerzitu, která má aktuálně okolo 32 tisíc studentů! Krom Slováků, kteří tvoří zhruba 16 % studujících na této univerzitě, se zvyšuje počet cizinců i z dalších zemí. Za posledních 10 let se ztrojnásobil jejich počet na této škole a dnes už přesahuje 5 %. V minulém roce se na Masarykovu univerzitu dostalo například 850 mladých lidí díky studijním pobytům v rámci programu Erasmus. 

Vítězem se stalo Německo, úspěch slaví i loňská šampionka Kanada

Absolutním vítězem studentského žebříčku se letos stal německý Mnichov. Studenti si cení bezpečnosti města i velké univerzity a příležitosti k profesnímu rozvoji. Podle názorů mladých lidí je Mnichov také velmi zábavné a živé město.

Na druhé příčce se umístil kanadský Montréal, který je oceňován pro svoji rozmanitost. Spousta mladých lidí se rozhodla dokonce v této metropoli zůstat i po ukončení studia. 

Bronzové místo obsadil australský Melbourne a v těsním závěsu za ním se čtrvou příčkou pyšní Berlín. Těsně před Brnem se umístil také nizozemský Amsterdam, který studenti popisují jako snové město plné zábavy. Do žebříčku TOP 10 se krom Prahy dostala také města jako Boston, Londýn a New York.

Za zmínku stojí i Tokio, které se v žebříčku umístilo na 24. příčce v žebříčku studentů, nebo Sydney, odkud se mladým lidem nechce odjíždět a zůstávají zde i po ukončení studia. Jako nejdostupnější město zase studenti hodnotí maďarskou Budapešť a skvěle si z hlediska oblíbenosti vede také Edinburgh. 

Štítky studenti, nejlepší města světa, Brno, univerzita, studium, Praha, Mnichov, Masarykova univerzita, Program Erasmus, Německo, Kanada, Londýn

Brno bylo vyhlášeno šestým nejlepším studentským městem světa  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.