Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno je pátým nejlepším studentským městem na světě

Brno je zlatá loď! A nemyslí se to pouze Brňané (a Ivan Mládek), ale očividně i studenti z celého světa, kteří měli možnost v moravské metropoli žít. Brno totiž navázalo na fenomenální úspěch z minulého roku, když se opět umístilo mezi pět nejlepších studentských měst světa. Žebříček každoročně vyhlašuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS) specializující se na kvalitu vzdělání ve světě.

Od roku 2004 sestavuje britská společnost QS žebříčky nejlepších univerzit světa. Kritéria hodnocení, stejně jako kategorie samotná, jsou různá. Společnost vyhodnocuje nejlepší univerzity z hlediska obecných měřítek kvality vzdělávání, kvality výuky jednotlivých oborů, úspěšnosti v regionu, uplatnění absolventů apod.

Loni byla novinkou kategorie město očima samotných studentů a právě zde Brno zazářilo čtvrtým místem. Vysoký životní standard si město udrželo a letos uzavírá pětku nejlepších studentských destinací světa. Skvělé umístění si udržela také Praha, která se po loňském druhém místě letos umístila čtvrtá. Před českými městy se umístil pouze kanadský Montreal (1.) , australské Melbourne (2.) a německý Mnichov. (3.).

Rozhoduje cenová dostupnost, noční život, doprava, rozmanitost města a přátelské prostředí

Kategorie „město očima studentů“ zahrnovala přesně ta kritéria, která mladý, životaplný, novým zkušenostem otevřený a zároveň nepříliš majetný student vyžaduje: umělecké a kulturní dění ve městě, cenová dostupnost, noční život, zaměstnanost absolventů a pracovní příležitosti, rozmanitost, tolerance místních, prostor k začlenění se do společnosti a v neposlední řadě přátelské prostředí k životu. V konkurenci stovky velkoměst světa si Česko drží obdivuhodný standard. 

Kouzlo Brna

Hodnocení měst je založena na výpovědi 50 tisíc studentů z celého světa. Respondenti musí mít s městem vlastní studijní a pobytovou zkušenost. Kouzlo Brna tkví podle respondentů v příjemné atmosféře města. Průzkum doslova cituje jednoho ze studentů, který shrnul svůj život v Brně do několika slov: „unikátní atmosféra, krása, dostupnost, příjemní lidé a kultura." 

Foto Pavel Gabzdyl, Neuvěřitelné Brno

Štítky Brno, studentské město, studenti, životní styl, žebříček, Ivan Mládek, Praha, Česko, Melbourne, Mnichov, Montreal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno je pátým nejlepším studentským městem na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.