Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Od začátku léta se na jihu Moravy utopilo už dvacet lidí

Jihomoravští záchranáři od začátku června vyjížděli ke dvěma desítkám případů tonutí, naposledy v pondělí. Zhruba čtvrtina z těchto případů skončila už na místě tragicky. ČTK to dnes řekla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Lidé by měli dodržovat zásady bezpečného koupání, zdůraznila.

„Měli jsme případy tonutí, kdy šlo o malé děti, mladé lidi, lidi ve středním věku, ale i o seniory. Také šlo o rozličná místa, přírodní nádrže, koupaliště i o soukromé bazény u domů," uvedla Bothová.

Čtvrtina výjezdů k tounoucím má tragický konec

Záchranáři vyjížděli například na Brněnskou přehradu nebo do líšeňského Mariánského údolí v Brně. Asi čtvrtina z těchto výjezdů má podle mluvčí ještě na místě tragický konec, kdy se tonoucího nepodaří zachránit. Další lidé jsou pak třeba i v kritickém stavu převáženi do nemocnice.

Například na konci června utonul ve Vranovské přehradě na Znojemsku mladý muž. Našli ho až policejní potápěči asi 50 metrů od břehu v hloubce kolem 4,5 metru. Na začátku července utonul mladý muž v Drnovicích na Vyškovsku. Poslední z tragických případů je z pondělí, kdy muž středního věku utonul ve vodní nádrži Palava na okraji Blanska.

ČTĚTE TAKÉ: Ve vodní nádrži v Blansku se utopil muž. Šel si opilý zaplavat

Lidé by ve vlastním zájmu měli dodržovat zásady bezpečného koupání. K tragickým koncům nebo velmi vážným úrazům vede často přeceňování sil nebo neznalost terénu. Nedoporučuje se ani kombinace alkoholu či jiných návykových látek s návštěvou vodních atrakcí. Koupající se děti by jejich rodiče měli mít vždy pod dohledem, týká se to i soukromých bazénů.

V nouzi pomůže aplikace Záchranka

Záchranářům podle Bothové pomůže, když dotyční v nouzi v přírodě použijí aplikaci Záchranka. Aplikace dokáže jedním podržením tlačítka automaticky zavolat tísňovou linku záchranářů 155 a zároveň odeslat přesnou polohu volajícího.

To je podle mluvčí důležité, lidé totiž často nedokážou popsat, kde přesně jsou. Řeknou třeba, že jsou na Brněnské přehradě, ale neví, kde konkrétně. Aplikace lokalitu přesně ukáže. Je dostupná zdarma pro všechny nejrozšířenější operační systémy mobilních telefonů.

Autoři

Štítky tonutí, utopení, úmrtí, koupání, jižní morava, zzs jmk, Morava, Brněnská přehrada, Brno, Blansko, Mariánské údolí, okres Znojmo, Vodní nádrž Vranov

Od začátku léta se na jihu Moravy utopilo už dvacet lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.