Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno přichází ročně o miliony kvůli nevýhodné smlouvě o pronájmu Kleinova paláce. Nájemce čeká soud

Kleinův palác na náměstí Svobody patří mezi jednu z ikonických budov Brna. Palác si pronajímá firma CL Equipment and Real Estate Leasing, a to na celých 90 let. Firma však kvůli nevýhodné smlouvě neplatila nájemné, městu už od roku 1994 nevydělává ani halíř a dodnes nepodala podklady o rekonstrukci, kterou měla na budově provádět. Město se tedy rozhodlo, že nájemní smlouvu společnosti vypoví.

Kleinův palác je známý každému, kdo navštíví náměstí Svobody. Jedná se o novorenesanční dům zkraje náměstí vedle nákupního centra Rozkvět. Mezi městem Brnem jako pronajímatelem a společností Credit Lyonnais Bank Praha byla v roce 1994 uzavřena smlouva o nájmu tohoto paláce. Ta umožňuje společnosti 90 let využívat jeho prostory s tím, že si za rekonstrukci, kterou firma z vlastních zdrojů zaplatila, může takzvaně odbydlet celých 40 let od podpisu smlouvy a neplatit městu nájemné.

Poklady k rekonstrukci, kterou měla společnost provádět, však dodnes firma nedoložila, a nájemné ve výši téměř 15 milionů ročně stále nikdo neplatí. Původní firma se mezitím přeměnila na CL Equipment and Real Estate Leasing (CLEREL), nicméně smlouva je platná až do roku 2084. Do letoška, kdy CLEREL využívá prostory paláce už 25 let, má takto odbydleno už 352 milionů. 

Rekonstrukce nestála ani 80 milionů

„Pokud chce statutární město Brno postupovat s péčí řádného hospodáře, musí si být jisto, že se peněžité plnění z nájemní smlouvy, které za dobu 40 let přesahuje 580 milionů korun, skutečně promítá v nákladech na rekonstrukci. Pak by město nemělo nárok peněžité plnění po nájemci požadovat." říká náměstek primátorky pro majetkovou oblast Tomáš Koláčný. Firma však doposud nedoložila podklady k provedené rekonstrukci, neuhradila nájem, ani nepodepsala dohodu o mimosoudním vymáhání. 

"Z veřejně dostupných zdrojů v obchodním rejstříku bylo mimo jiné zjištěno, že částka vynaložená na rekonstrukci provedenou na základě kolaudačního rozhodnutí z května 1996 pravděpodobně nepřesáhla hranici 80 milionů,“ dodal Tomáš Koláčný.

Kleinův palác bude společnost muset vyklidit

Město kvůli hrozícímu promlčení nároků podalo čtyři částečné žaloby na úradu námu zpětně, a to za 3 uplynulé roky. Strany se dosud nedokázaly domluvit na smírném řešení, proto se radní rozhodli schválit výpověď nájemní smlouvy z důvodu hrubého porušování povinností ze strany firmy CLEREL. Firma neplatila nájem ani přes upozornění, město tedy přistoupilo k podání žaloby o vyklizení prostor. 

 

Autoři

Štítky výpověď, Brno, Kleinův palác, náměstí svobody, rekonstrukce, CL Equipment and Real Estate Leasing, kom. spol., Tomáš Koláčný, Praha

Brno přichází ročně o miliony kvůli nevýhodné smlouvě o pronájmu Kleinova paláce. Nájemce čeká soud  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.