Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hrdinové mezi námi. Dvakrát zachránili svému kolegovi život

Dvakrát se panu Petrovi podařilo uniknout smrti. Pokaždé měl totiž kolem sebe statečné kolegy a shodou šťastných náhod i šikovného dobrovolného hasiče. Společně uspořádali k Petrovu návratu do života i na počest zachránců oslavu.

Děsivý příběh s dobrým koncem má za sebou pan Petr. Loni v létě najednou v práci ztratil vědomí a zastavilo se mu srdce. Jeho kolega hned zavolal tísňovou linku a spustil tak záchranný řetězec činností, které navazovaly jedna na druhou. Na pomoc přispěchal jeden z členů dobrovolných hasičů pan Radomír Újezdský, který byl naštěstí zrovna nedaleko Bořetic, kde se neštěstí událo. Společně s kolegou pana Petra pak zahájili masáž srdce, dokud nedorazili dobrovolní hasiči z Kobylí s automatizovaným externím defibrilátorem. Následně se ve spolupráci s lékařskou posádkou podařilo pana Petra zachránit. Toho odvezli do nemocnice, kde se po infarktu zotavil a vrátil domů. 

Srdce pana Petra se zastavilo podruhé

Před několika týdny se však celá situace opakovala. Pan Petr vylezl na lešení, kde chtěl svým kolegům poskytnout rady k práci, když v tom se mu srdce zastavilo znova. Kolega pana Petra okamžitě zavolal záchrannou službu. Operátorka mu pak po telefonu poskytla instrukce, díky kterým Petrův spolupracovník zahájil resuscitaci. Tentokrát však záchranná akce vyžadovala mnohem více opatrnosti a zručnosti, vše se dělo přímo na lešení. Jako první byl na místě opět pan Radomír Újezdský, který pana Petra zachraňoval už v minulém případě. Krom hasičů z Kobylí přijela i posádka z Bořetic, kteří přivezli svůj defibrilátor. Ten panu Petrovi opět obnovil oběh. Záchranáři pak nešťastníka rychle převezli na ARO nemocnice v Břeclavi. 

Druhý únik smrti se musel oslavit

Po tom, co se pan Petr opět uzdravil, se jeho manželka se rozhodla poděkovat těm, kteří se na jeho záchraně podíleli. „Jsem šťastná, že je můj muž v pořádku a svůj vděk chci vyjádřit tím, že jsem pro zachránce a manžela připravila společné setkání. Speciální dík patří paní doktorce Barboře Truksové za to, že systém AED neustále rozšiřuje. A děkuji i jejímu manželovi Tondovi, že naše dobrovolné hasiče práci s defibrilátorem tak dobře naučil,“ říká paní Iva.

Oslavy života, jak toto posezení účastníci akce nazvali, se zúčastnili krom pana Radomíra a zástupců záchranné služby jihomoravského kraje i kolegové pana Petra Erik Puc a František Babáček. Ti pana Petra statečně resuscitovali, dokud nepřijeli dobrovolní hasiči. 

„Ano, je to oslava života, všichni, kteří jsme se této události zúčastnili, ať už jsme byli na místě či daleko od pacienta se sluchátkem v ruce, jsme udělali maximum pro záchranu muže se srdeční zástavou. Říkám tomu „záchranná síť“, podařilo se nám ji společně pevně držet a pána do ní chytit tak, abychom jej už neupustili. Je to nepopsatelný pocit, když jsme se tu dnes takhle ve zdraví mohli sejít.“říká operátorka Monika Klusáková, která byla součástí celého záchranného řetězce.

Autoři | Foto ZZS Jihomoravského kraje

Štítky hrdinové, resuscitace, infarkt, oslava, dobrovolní hasiči, Bořetice, Kobylí, Nemocnice Břeclav

Hrdinové mezi námi. Dvakrát zachránili svému kolegovi život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.