Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Daruj krevní plazmu, zachráníš život

PR článek

V Brně vznikl unikátní projekt pro pomoc potřebným. Společnost Cara Plasma, která provozuje dárcovské centrum krevní plazmy, vytvořila projekt s názvem Pomáhat je lidské. Rozhodla se, že bude v rámci tohoto projektu pomáhat potřebným. 

Jak pomáhat?

Cara Plasma daruje za každý váš odběr krevní plazmy 10,-Kč. Třeba v Brně ve spolupráci s Yoga housem, pomáhají Štěpánkovi, který se narodil předčasně. Lektoři chodí darovat krevní plazmu a vzdávají se náhrady nákladů, kterou darují Štěpánkovi. 

Může pomoci každý?  

Ano, může a je to jednoduché stačí přijít co nejčastěji darovat krevní plazmu v období od 21. 6. do 30. 9. 2019 a společnost Cara Plasma za každý odběr krevní plazmy provedený v brněnské Olympii věnuje 10 Kč Štěpánkovi. Každý váš odběr pomůže dvakrát, jak Štěpánkovi, který potřebuje zvláštní péči, tak i lidem pro které jsou léky z krevní plazmy životně důležité. A to už stojí za to pomáhat, nemyslíte?

Co je to krevní plazma? 

Krevní plazma je tekutina, která se nedá nijak uměle vyrobit a slouží pro výrobu nenahraditelných léků.  Obsahuje 90% vody, 2% minerálních látek a 8% plazmatických bílkovin.

Komu léky z krevní plazmy pomáhají?

Léky z krevní plazmy se využívají například při velkých operacích, po vážných nehodách, pomáhají při léčbě rakoviny, hemofilie a u lidí s poruchami imunity. Každý váš odběr tudíž může někomu zachránit život. Více než jeden milion dětí a dospělých po celém světě potřebuje léky vyrobené z plazmy. A společně jim můžeme pomoci

Bolí to?

To je častá otázka prvodárců krevní plazmy. Nebolí a je to velmi podobné odběru krve. Při každém odběru plazmy dárce prochází lékařskou zdravotní prohlídkou společně s krevním obrazem. Taky vás otestují a zjistí, zdali netrpíte nějakým infekčním onemocněním (HIV, žloutenka, syfilis, atd.). Máte tedy pravidelný přehled o svém zdravotním stavu. Celý proces odběru plazmy je zcela bezpečný a trvá přibližně 45 minut. 

 Kdo a jak často může darovat krevní plazmu?  

Darovat může zdravý člověk ve věku 18-60 let s váhou mezi 50 až 130kg. V intervalu až 1x za 14 dní. Pokud chodíte darovat i krev, je třeba pamatovat na rozestupy mezi odběry. Mezi krví a plazmou jsou to minimálně 4 týdny a mezi plazmou a krví to jsou týdny dva.

Je dárcovství plazmy bezplatné?  

Jako dárce plazmy máte nárok na spoustu benefitů. Například si každý odběr můžete odečíst 3000 Kč z daně z příjmu a to až do výše 15% ze základu daně, zároveň máte nárok na den placeného volna a nebo vám nabídnou náhradu ve výši 600 Kč za každý odběr.  

Nebuďme lhostejní k tomu, co budeme potřebovat třeba někdy všichni. Přijďte darovat a pomůžete!

Více informací na www.brno.caraplasma.cz 

Děkujeme za to, že pomáháte. 

Pomáhat je lidské. 

Štítky krevní plasma, dárcovství, pomáhat je lidské, cara plasma, krevní plazma, projekt, Brno, plazma

Daruj krevní plazmu, zachráníš život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.