Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Extrémní sucho už trápí polovinu území republiky. A bude hůř

Extrémním suchem je zasažena polovina České republiky. Podle aktuálních údajů portálu InterSucho jím trpí celé Čechy a severovýchodní Morava. Extrémním a výjimečným suchem je dohromady postiženo 63 procent území. InterSucho rozlišuje šest stupňů sucha, nejnižší je snížená úroveň půdní vláhy, výjimečné a extrémní sucho jsou dva nejvyšší stupně. Stupeň sucha vědci určují jako poměr aktuální nasycenosti půdy do jednoho metru a průměru nasycenosti v tomto období za léta 1961 až 2010.

Pátek bude kritický

Protože jen málo a zřídkakdy prší, bude se situace nejméně do pátku zhoršovat. Podle předpovědi odborníků dostoupí extrémní sucho vrcholu v pátek, kdy už bude rozšířené téměř po celém území republiky. Výjimkou by měly být jen části Šumavy, Vysočiny, Olomouckého kraje a jižní Moravy.

V dalších dnech srážky sucho zmírní na jižní části území, stále však bude trvat v Libereckém, Královéhradeckém kraji a severní části středních Čech stejně jako v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

Zemědělci stále očekávají v průměru snížení výnosů mezi deseti a 30 procenty, avšak s velkými regionálními rozdíly. Očekávají propady výnosu hlavně u obilovin, řepky a okopanin. Největší dopady sucha hlásí zemědělci v okresech Litoměřice, Louny, Most, Benešov a Plzeň-jih, tam hrozí extrémní poškození suchem a ztráty výnosů vyšší než 40 procent.

Těžké poškození suchem, tedy ztrátu výnosů 30 až 40 procent očekávají zemědělci v okresech Chomutov, Plzeň-sever, Kladno, Příbram, Tábor, Praha-východ, Trutnov, Rychnov nad Kněžnou, Pardubice, Bruntál a Znojmo.

InterSucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu a pomáhá zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky suchi, intersucho, srážky, voda, zemědělství, klimatická změna, Česko, Morava, Olomoucký kraj, Mendelova univerzita v Brně, Státní pozemkový úřad, Kraj Vysočina, Šumava, Jihomoravský kraj, Liberecký kraj, Královéhradecký kraj

Extrémní sucho už trápí polovinu území republiky. A bude hůř  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.