Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno dá 50 bytů lidem v nouzi, vyčlenění dalších ještě projedná

Brno vyčlení 50 bytů pro lidi v bytové nouzi. Z jedné ze dvou výzev ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na to bude čerpat až 20 milionů korun. Rozhodlo o tom dnes zastupitelstvo. Zároveň stáhlo z jednání bod týkající se vyčlenění bytů pro lidi bez domova, u nichž může čerpat peníze z druhé výzvy MPSV. O počtu rozhodne až v září. Náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS) to zdůvodnil tím, že si město musí vyjasnit pravidla výzvy s ministerstvem.

Pro vyčlenění 50 bytů a také vznik kontaktního místa pro bydlení bylo 30 zastupitelů, nikdo nebyl proti a čtyři se zdrželi. Nehlasoval celý klub opozičního hnutí ANO. Kontaktní místo bude sloužit jak lidem v bytové nouzi, tak všem ostatním nájemníkům Brna.

Ministerstvo nabízí výzvu 52 a výzvu 108, ze kterých lze čerpat peníze na práci zaměstnanců, kteří s lidmi v nouzi pracují. Peníze nelze použít na rekonstrukce bytů. U výzvy 52 chce Brno čerpat 20 milionů a vyčlenilo pro to 50 bytů pro lidi v bytové nouzi, jako jsou matky samoživitelky, senioři nebo handicapovaní. Město chce zároveň to, aby uživatelé bytů v aktivním věku měli práci nebo byli nějakým způsobem aktivní.

U výzvy 108 ale zatím město neví, kolik bytů vyčlení. Původně zvažovalo dát 80 bytů, později počet snížilo na 20 a Kerndl to vysvětlil přísnějšími podmínkami. Zmínil například to, že se většina bytů musí nacházet mimo sociálně vyloučené lokality, což je pro město problém. Nejvíce prázdných bytů je totiž ve velkých městských částech Brno-střed a Brno-sever a část z nich je právě ve vyloučených lokalitách. Město chce mít také větší vliv na výběr uživatelů, aby nevznikaly problémy se sousedy nebo si nestěžovali starostové městských částí, které byty pro projekty poskytnou.

Brno zavedlo projekty na ukončování bezdomovectví za minulé koalice v čele s hnutím ANO. Přišlo s nimi hnutí Žít Brno, které ale už nyní v zastupitelstvu není. Koalice v minulém volebním období dala 50 bytů rodinám s dětmi v nouzi a desítky bytů jednotlivcům. Pilotními projekty Brna, které získaly i zahraniční ocenění, se inspirovala další města a MPSV na to vyčlenilo peníze. O více bytů pro bezdomovce přišla už na minulé zastupitelstvo žádat zhruba stovka lidí, měli i podporu kulturních organizací. Na druhé straně dnes přišli na zastupitelstvo občané některých ulic, v nichž v minulém volebním období dostaly byt rodiny v nouzi. Vyjádřili nesouhlas s projekty, protože podle nich je část rodin nepřizpůsobivých, dělají hluk a vyhrožují násilím sousedům i okolí.

 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, sociální, Brno, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, peníze, Robert Kerndl, ODS, ANO 2011, projekt, rodina, Žít Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dá 50 bytů lidem v nouzi, vyčlenění dalších ještě projedná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.