Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Najez se a obal vrať. Po Otoč kelímku míří do Brna recyklovatelné Vratné misky

Když už plasty, tak recyklovatelné. Do Brna, Prahy, Hradce Králové, Plzně a Olomouce přichází ode dneška Vratné misky. Tyto misky mohou minimalizovat plastový odpad díky jejich opakovatelnému použití; za svůj život tak nahradí až 600 kusů jednorázových obalů. Zájemci si tak k Otoč kelímku, který mají na svědomí stejní autoři, mohou pořizovat i Vratnou misku.

Po Otoč kelímku přichází také Vratné mísky. Princip tohoto projektu je velmi jednoduchý. Podnik k balení pokrmů, které si zákazníci chtějí odnést s sebou, použijí misku se zálohou 150 korun, tu pak budou strávníci moci v zapojených zařízeních, nebo přímo v podniku, kde ji zakoupili, zase vrátit. Cena misky je sice trojnásobná jako u kelímku, ale díky použitému materiálu je téměř nerozbitná a vždy ji lze vyměnit za novou. Po vrácení misky dostanou zákazníci zpět i své peníze, pokud se jim ale miska zalíbí, mohou si ji ponechat. 

Partnery projektu jsou švýcarská společnost reCIRCLE, brněnský projekt Nesnězeno a ministerstvo životního prostředí s kampaní Dost bylo plastu. S projektem přišli autoři, kteří v loňském roce zavedli systém vratných kelímků Otoč kelímek.

„Prozatím zájemcům nabídneme dva typy misek včetně průhledného víčka, v plánu jsou ale další dva, které přidáme brzy. Ručíme navíc za jejich kvalitu, vyrábí je pro nás ve Švýcarsku, kde podobný systém provozuje společnost reCIRCLE už čtvrtým rokem,“ vysvětlil zakladatel projektu Vratné misky Jan Havránek.

Jedna Vratná miska zastoupí ročně 600 kusů těch jednorázových

V pilotní fázi budou k dispozici misky v antracitové barvě. Každá z nich je vyrobena z kvalitního polybutylentereftalatu (PBT), ten zaručuje jejich odolnost a pevnost, která připomíná porcelán.  Víčka jsou pak z čirého polypropylenu. Uživatelé se nemusí bát o jejich ekologickou náročnost.

„Misky nemusíme vozit k recyklaci nikam za hranice. Máme uzavřenou smlouvu s firmou v severních Čechách,“ dodal Jan Havránek. Projekt Vratné misky výrazně minimalizuje dopady na životní prostředí, podle odhadů Ministerstva životního prostředí ČR se v Česku za rok spotřebuje až 20 tisíc tun jednorázového plastového nádobí. Každá rok používaná Vratná miska tak může zastoupit 600 kusů těch jednorázových.

Všechno podstatné včetně seznamu podniků najdete na webu

Zaváděcí, pilotní fáze, je plánovaná na měsíc. Potom zástupci projektu zhodnotí, zda se používání misek vyplatí a nabídnou je do dalších podniků. Zájemci o Vratné misky se mohou hlásit na webu

Pilotní fáze projektu bude trvat zhruba měsíc, po ní zástupci projektu vyhodnotí fungování u zapojených partnerů a nabídnou misky do dalších podniků. Zájemci se mohou registrovat na webu, kde najdou i seznam zapojených podniků. 

Mezi ně patří olomoucká restaurace Lobster a bistro Jak Chceš Salaterie, To je Bistro v Hradci Králové a VegeBistro v Plzni. V Praze pak Bistro Ořechovka, Kavárna v Exilu, Na břehu Rhôny Výtoň a Cobra, brněnskými zástupci jsou kavárny Koffein, bistro PokeCZ, kavárna Strojovna a Natutti bistro.

"Za projektem Vratné misky stojí stejní lidé, kteří v českých městech zavedli Otoč kelímek. Projekt vznikl v Olomouci, na základě spolupráce Naše Café, Kafe Kodó a Café La Fée. Po půl roce fungování si lidé mohou za zálohu pořídit kelímek v takřka 300 podnicích, nově také v Globusu v Čakovicích a brzy i v jeho dalších pobočkách." říká Jan Havránek. 

Autoři | Foto Vratné misky

Štítky recyklace, vratné misky, otoč kelímek, plasty, miska, kelímek, projekt, Brno, Praha, Plzeň, Olomouc, Hradec Králové, Jan Havránek, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Najez se a obal vrať. Po Otoč kelímku míří do Brna recyklovatelné Vratné misky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.