Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Středoškoláci v Brně stávkovali za lepší klima a snížení emisí

Asi 500 středoškolských studentů dnes na Dominikánském náměstí v Brně stávkovalo za lepší ochranu klimatu a snižování emisí. ČTK to za pořadatele řekla Lucie Smolková. Akce se konala i v jiných městech. Studenti po vládních představitelích požadují řešení klimatické krize. Podobná akce se v Brně uskutečnila i počátkem května.

"Chceme upozornit na změny klimatu a získat tomuto tématu adekvátní pozornost. Především chceme zvýšit tlak na vládní představitele. Požadujeme, aby urychleně přistoupili k řešené této závažné krize, představili ambiciózní návrhy k řešení a co nejdříve je aplikovali v praxi," uvedla dnes v proslovu na náměstí Smolková.

Studenti přišli na Dominikánském náměstí stávkovat místo školy a s sebou si přinesli různé transparenty, na kterých například stálo: "Dnes nejsme ve škole, jsme tady proto, abychom upozornili na klimatickou krizi, která ohrožuje budoucnost naši i příští" nebo "Vzdělání je důležité, ale klimatická krize je důležitější". Nechyběly jim ani grafy emisí oxidu uhličitého v Česku nebo graf oteplování planety.

Studenti pochodovali k Denisovým sadům a zpět

Studenti se také vydali na průvod městem, z Dominikánského náměstí šli na Zelný trh a poté přes Denisovy sady zpět na Dominikánské náměstí.

 

Stávka za klima je podle Smolkové vypsaná celosvětově a zapojí se do ní přes 140 zemí světa. Globální hnutí Fridays for Future ji dnes uspořádalo asi v 15 městech ČR.

Inspirací středoškolákům po celém světe je šestnáctiletá švédská environmentální aktivistka Greta Thunbergová, která na problematiku nějakou dobu poukazuje. Cestuje po světě a zdůrazňuje problémy, které může neaktivita a nezájem o planetu zapříčinit.

hor ktp

Autoři | Foto Šárka Motyčková

Štítky ČR, ekologie, demonstrace, školy, Brno, podnebí, klimatická krize, Česko, Greta Thunbergová, Školní stávky pro klima

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO/VIDEO: Středoškoláci v Brně stávkovali za lepší klima a snížení emisí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.