Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

FOTO/VIDEO: Zhruba stovka lidí dnes přišla na zastupitelstvo Brna žádat více bytů pro bezdomovce

Stovka lidí přišla dnes na zasedání brněnského zastupitelstva žádat více bytů pro lidi bez domova. Město pro ně vyčlenilo 20 bytů, účastníci požadují alespoň 80. K akci se připojili i umělci, výzvu zastupitelstvu k větší podpoře projektů k ukončování bezdomovectví podepsalo přes 200 osobností a organizací. Zastupitelé dnes budou rozhodovat o přípravě žádostí o dotace z ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které mohou na tyto projekty čerpat.

Lidé drželi transparenty s různými nápisy jako „Děti pod most nepatří", „Ne obchodu s chudobou," nebo „Důstojné bydlení pro všechny". Řada účastníků k zastupitelům promluvila.

Brno za minulé koalice zavedlo projekty k ukončování bezdomovectví. Přišlo s nimi hnutí Žít Brno, které ale už v zastupitelstvu není. Minulá koalice dala desítky bytů rodinám s dětmi v bytové nouzi i jednotlivcům. Právě bývalý zastupitel Martin Freund z Žít Brno, který měl projekty na starosti, dnes k zastupitelům promluvil.

„Jedním hlasováním můžete změnit život stovkám dětí. Zvažte navýšení bytů aspoň na čtyřnásobný počet. Až budete za tři a půl roku odcházet, budete moct být hrdí na to, že jste zachránili člověka, jeho dětství a jeho budoucnost," uvedl Freund.

Brno se bude snažit zabránit uzavření další ubytovny

Vystupující Jan Milota upozornil na to, že hrozí uzavření ubytovny v Olomoucké ulici, kde žije přes 100 lidí včetně dětí. Náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS) mu odpověděl, že město usiluje o to, aby ubytovna zavřená nebyla. Jedná s vlastníkem objektu ministerstvem obrany, aby byla budova převedená do majetku Brna nebo ji město dostalo do nájmu.

Čtyřicet bytů pro rodiny s dětmi a dvacet pro lidi bez domova

Brnem se inspirovala i jiná města, která na projekty k ukončování bezdomovectví mohou čerpat peníze ze dvou výzev MPSV. Brno chce z jedné výzvy pro lidi a rodiny v bytové nouzi čerpat kolem 17 milionů korun v souvislosti s vyčleněním 40 bytů, sloužit mají lidem z ubytoven, azylových domů, rodinám s dětmi nebo seniorům. Z druhé výzvy, která je zaměřená přímo na lidi bez přístřeší, Brno vyčlenilo 20 bytů a chce na ně čerpat přes sedm milionů.

Právě s tím jsou účastníci dnešního protestu nespokojení. Původně totiž město zvažovalo, že dá 80 bytů. Snížení počtu odůvodnilo tím, že má výzva ministerstva přísné podmínky. Spočívají v tom, že většina bytů musí být mimo vyloučenou lokalitu, a město má obavy, že by je nebylo schopné sehnat.

Brno má skoro 30.000 bytů. Stovky jich spravuje magistrát, většinu ale mají na starosti městské části. Nejvíce prázdných bytů má Brno-střed a Brno-sever, část z nich je ale právě ve vyloučených lokalitách.

Autoři | Foto Veronika Cinková

Štítky zastupitelstvo, Brno, sociální projekty, bezdomovectví, projekt, bezdomovec, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, ubytovna, Žít Brno, Martin Freund, Jan Milota, Robert Kerndl, ODS

FOTO/VIDEO: Zhruba stovka lidí dnes přišla na zastupitelstvo Brna žádat více bytů pro bezdomovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.