Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ekoobaly od mladé maminky Kateřiny Raspopčeva drtí soutěž od T-mobile

Rozhodla se vyrábět ekologické obaly a v celostátní soutěži začínajících podnikatelů od T-Mobile to dotáhla až do finále. Seznamte se s maminkou z Bystrce, která si ze svého zájmu udělala povolání. Teď prosí veřejnost o hlasy.

Na začátku všeho stál zájem o módu a materiály, ze kterých se jak oděvy, tak módní doplňky vyrábí. Mladá maminka Kateřina Raspopčeva hledala látku, která by byla vhodná i pro výrobu ekologických obalů. Tak se postupem času dostala k certifikátu GOTS, což je celosvětově uznávaný certifikát, který zaručuje nejen biokvalitu (žádné pesticidy, herbicidy, toxické barvy), ale i fér obchodní podmínky pro pěstitele a výrobce bavlny.

"Objednala jsem pár vzorků této látky a přišly Vánoce a uchovávání většího množství potravin. A už to lítalo, koš na plasty byl brzy plný. Začala jsem si zjišťovat čím bych igelitové sáčky a potravinářskou fólii mohla nahradit. Našla jsem návody na voskovaný ubrousek, vyzkoušela pár postupů, našla si vlastní způsob, jak nejlépe napustit látku včelím voskem a rozdala jsem první vzorky kamarádům. Pak se ozvala kamarádka, že je nadšená, že ji neplesnivějí sýry v lednici, a že to chce pro mámu na pečivo a už to jelo." popisuje své začátky Kateřina. 

Byla potřeba trpělivost rodiny i pevná vůle

"Rozhodla jsem se sebrat všechnu svoji energii a manželovu trpělivost a založila jsem si živnost. Největší nervy bylo razítko od Státního zdravotního ústavu, ale i to nakonec dopadlo na výbornou a Božani jsou nyní jediný alternativní obal u nás, který je schválený jako sekundární obal pro krátkodobé uchovávání potravin." dodává. 

Cílem Kateřiny je účastnit se festivalu Evolution, který má velmi v oblibě, a který pravidelně navštěvuje. Poté by ráda vytvořila fungující firmu, jež poskytne práci maminkám či důchodcům na částečný úvazek. To je také jedna z věcí, která na trhu práce velmi chybí. Výroba voskovaných ubrousků je nenáročná a dá se u ní i sedět. 

"Božani jsou varianta i pro recyklací nepolíbenou rodinu jak tolik neplýtvat potravinami. Pečivo vydrží díky vosku déle měkčí, než v látkové utěrce a neplesniví jako v igelitu. Voskovaný ubrousek parmezánu, slanině a vůbec potravinám, které uchováváme v lednici delší dobu reálně prodlouží životnost oproti potravinářské fólii či igelitovému sáčku." vzkazuje potenciálním zájemcům.

"Pitná voda je něco, čeho si hluboce vážím."

Další z dlouhodobých cílů, které by Kateřina ráda ve svém podnikání naplnila, je zvýšit povědomí o ekologických obalech i certifikátu GOTS. Textilní průmysl má dle jejích slov totiž velký dopad na planetu a patří k největším znečišťovatelům prostředí vůbec. 

"Bydlíme s rodinou v rodinném domku v Bystrci a jsme odkázaní na studnu. Realita je taková, že pitnou vodu nemáme ani když projde čistící stanicí s UV lampou a vodu dovážíme v barelech od rodiny, co bydlí v paneláku. Loni jsem dva měsíce neprala a povolené byly jen krátké sprchy. Tohle vám nedojde, když ráno vstanete a pustíte kohoutek napojený na řád. Je s tím spojené všechno kolem, na mytí nádobí a praní používáme jen eko výrobky. Ne proto, že bychom byly eko teroristi, ale protože nechceme ještě více znehodnocovat to, co nám přiteče."

Startupovou soutěž bere jako výzvu a zkušenost

Do start-upové soutěže své voskové pytlíky s názvem Božan přihlásila hlavně z důvodu možné konzultace se skutečnými podnikateli. Velkým neznámým jsou pro ni čísla a matiku považuje za svou slabou stránku. Ráda by se tedy přesvědčila, zda je její projekt realizovatelný, a potkala se se skutečnými podnikateli. V regionálním hlasování se nakonec umístila na druhém místě a nyní se utká ve finále s mnoha dalšími.

"Většina projektů byla o udržitelnosti. Mouky z hmyzu, alternativní zdroje potravin... Je skvělé kolik lidí si uvědomuje, že je opravdu potřeba tohle řešit." pochválila Kateřina i svoji konkurenci.

Soutěž od T-Mobile ještě stále probíhá a skončí 16. května. a pokud byste pro Kateřinu chtěli hlasovat, můžete na tomto odkazu. 

Voskované ubrousky si lze zakoupit na eshopu www.bozanbalic.cz a v kamennýc obchodech. Zatím jsou hlavně v Brně a v Praze, ale už se dají zakoupit i v obchodech Place store v Táboře a Uherském Hradišti.

 

 

Autoři | Foto Kateřina Raspopčeva

Štítky soutěž, T-Mobile, ekoobaly, voskovaný ubrousek, Božan, jídlo, Bystrc, ubrousek, Vánoce, Státní zdravotní ústav, Praha, Brno

Ekoobaly od mladé maminky Kateřiny Raspopčeva drtí soutěž od T-mobile  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.