Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Všechno nejlepší, maminky! Dnes je váš den

Den matek se slavil v různých podobách už od starověku. Jak jsme na tom dnes? Zapomínáme na své maminky, nebo máme ve svém kalendáři druhou květnovou neděli s červeným vykřičníkem?

Jestliže zanedbáváme své maminky, alespoň na Den matek bychom si měli vzpomenout a obdarovat je malým dárkem, ať už je to květina nebo třeba kniha. Vždyť podobným způsobem vyjadřovali děti svůj vděk matkám již od starověku!

Svátek ve starověkém Římě se jmenoval Matronaile a byl zasvěcen bohyni Juno (stejnojmenný film „Juno“ byl natočen na motiv náctiletého mateřství v r. 2007, pozn. red.).  Ta je ochránkyní vdaných žen a nastávajících matek. Ženy a dívky nosily kadidlo a květiny do chrámů a uctívaly nejen bohyni mateřství, ale také své muže, kteří se vraceli z války.

O „pár“ století později, konkrétně v roce 1923, tento svátek do České republiky přivedla Alice Masaryková, a rozšířila ho tak i mezi českých poměrů.  Důvod zůstal stejný, jen podoba se změnila.Od té doby má Den matek formu, jakou ji známe nyní.

Autoři

Štítky den matek, svátek, Juno, Alice Masaryková, Starověký Řím, Česko, starověk

Všechno nejlepší, maminky! Dnes je váš den  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.