Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Když sluníčko zabíjí. Neupečte si v horku psa, stačí jen pár minut

Sluníčko už dává znát svou sílu a některé dny jsou opravdu teplé. S horkem se ale objevují i nová rizika. Třeba takové auto se rázem může změnit v troubu, kde si svého psa prostě upečete.

Říkáte si, že tohle je každoroční evergreen? No možná ano, ale policisté stejně každý rok řeší případy, kdy lidé nechají zavřené psy nebo děti v autě. Pejskaři pak pro změnu řeší stříhání, chlazení i to, jak své miláčky venčit.

Zdravý mladý pes by ani v horkých dnech neměl mít větší problémy. Tedy v případě, že má možnost se ukrýt do stínu a má samozřejmě k dispozici dostatek vody. Horší je to s psíky starými nebo nemocnými. „Pro jakkoliv nemocné a oslabené psy je samozřejmě teplo zátěží. Například skryté srdeční vady se budou v tomto počasí projevovat. Krátkolebá plemena se ochlazují hůře než ostatní psi, je třeba na ně dávat větší pozor. Při intenzivnějším dýchání může dojít k otoku měkkého patra a záklopky hrtanové. Bez rychlé pomoci se pejsek může udusit,“ vysvětluje veterinářka Kateřina Minárková.

Největší problémy s teplem mají pravidelně psí kardiaci. „Pro ně je toto počasí opravdu extrémně náročné a jejich akutní stav se horší,“ vysvětluje veterinární lékařka. Podle ní se ale zlepšuje informovanost a projevuje se to třeba na daleko menším počtu případů spálených tlapek. „Pokud jde o popálené tlapky, je jich výrazně méně než dříve. Problematika je často propíraná na sociálních sítích a lidé už většinou vědí, že je potřeba pejskovi vždy zajistit možnost jít mimo rozpálený asfalt.“

Všeho s mírou, i s pohybem

V teplých dnech je příjemné rozvalit se u vody a jen tak lenošit. Důležité je ale omezit i aktivity čtyřnohých mazlíků. „Jsou pejsci, kteří nevědí, kdy mají dost. Jsou schopni běhat za míčkem i ve třiceti stupňových teplech,“ varuje Minárková. Horko není radno brát na lehkou váhu. Ať je pes na dvorku nebo v autě, může mít přílišné horko za následek i smrt. 

„Úpal i úžeh, pokud nejsou včas řešeny, mohou být smrtelné. Pokud potřebujete psa chladit, vždy je dobré chladit v místě průběhu velkých tepen, z vnitřní strany stehen a v podpaží,“ informuje veterinářka. S přicházejícím teplem sahají někteří majitelé psů po nůžkách, ve snaze ulevit svým chlupáčům jim ale můžou spíš uškodit. Srst totiž u psa funguje jako izolant, a to nejen před mrazem ale právě i před rozpáleným sluníčkem.

Jak zchladit přehřáté zvíře? Určitě se vyhněte tomu, že vezmete kýbl s vodou a prostě ji na psa šplíchnete. Mohlo by to vyvolat teplotní šok. Přesuňte zvíře do stínu, kde mu na bříško a vnitřní stranu stehen přiložíte mokrý hadr a po malých dávkách mu nabídněte vodu, raději vlažnou než ledovou.

I chvilka může být ohrožující

Hafany zavřené v autě i v teplých dnech vidíme nejčastěji asi na parkovištích u supermarketů. Páníčci si odběhli jen pro pár věcí. Během pár minut přitom může teplota v autě vyšplhat na více než šedesát stupňů. A zatímco lidé stepují v dlouhé frontě, jejich zvíře se peče. Podle webu Váš Chovatel vzroste teplota během deseti minut v autě zaparkovaném při venkovní teplotě 21 °C na 32 °C. Jen deset minut a to nejsou ani tropy.

Jenže co dělat, když takového chlupáče v autě uvidíte? Rozbití okénka by mělo být až krajním řešením. Nakonec byste totiž mohli mít problém vy. Ideální je tak podle organizace Obraz – obránci zvířat najít svědka, nafotit a ideálně natočit celou situaci ,a pak se samozřejmě snažit najít majitele. V nákupáku ho můžete třeba nechat vyhlásit na informacích. Pokud ani to nepomůže, obraťte se na policii.

Jak se cítí pes zavřený v autě si zkusila i Patricie Solaříková, která před pár lety natočila s organizací Obraz – obránci zvířat video, které na tento problém upozorňuje.

Autoři | Foto Obraz - obránci zvířat,

Štítky pes, horko, úpal, úžeh, teplo, Patricie Pagáčová

VIDEO: Když sluníčko zabíjí. Neupečte si v horku psa, stačí jen pár minut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.