Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hendikep nemusí být překážkou. Dvacetiletý Denis si splnil sen a otevřel si kavárnu

Ne každý má v životě štěstí a někomu se občas do cesty připlete zdravotní problém. Své o tom ví dvacetiletý Denis Žíla. I přes svůj hendikep si ale splnil sen a díky spolku POMÁHÁME absolvoval baristický kurz a otevřel si vlastní kavárnu.

Na speciální střední škole F. D. Roosvelta v areálu Kociánka se dnes konala velká událost. Mladý muž Denis Žíla, který v minulosti prodělal mozkovou obrnu, dostal příležitost dělat, co ho baví, a otevřel si díky spolku POMÁHÁME ve škole vlastní minikavárnu s názvem ŽÍLA COFFEE. 

Spolek POMÁHÁME funguje již několik let a od založení se snaží pomáhat začleňovat znevýhodněné lidi do plnohodnotného a samostatného života i většinové společnosti. Výjimkou nebyl ani Denis, kterému v rámci projektu Tři na třetí spolek zajistil individuální základní barmanský a baristický kurz v brněnské Bar akademii.

„Byl velice šikovný, zvládal práci rukama a osvojil si i nějaké vědomosti. Po zásluze tak obdržel certifikát o absolvování základního barmanského kurzu, který je uznávaný v kavárnách a barech po celém světě,“ chválí svého žáka certifikovaný lektor České barmanské asociace David Švábenský. 

Denis má spoustu podpory i fanoušků

Absolvování kurzu však byl teprve začátek. Denis kurz úspěšně dokončil během března a už za dva měsíce zvládl dosáhnout poslední metu svého snažení – otevření kavárničky. Na slavnost dorazila spousta Denisových kamarádů, podporovatelů i fanoušků. Úvodní slovo si vzal předseda POMÁHÁME Marek Chýla a promluvili i ostatní patroni projektu Tři na třetí. Talentovanému Danisovi pak oficiálně předali k podpisu smlouvu a s ní i vybavení pro minikavárnu. Tu mladík může v prostorách školy provozovat za symbolický nájem 1 korunu za rok. Podpořit Denise přišel i náměstek primátorky města Brna Petr Hladík. 

K dispozici byl na místě i stánek s náramky a hrníčky s logem nadačního spolku na podporu mladého baristy. Denis se pak ihned chopil nového vybavení a zájemcům ve svém právě otevřeném podniku uvařil kávu.

 

 

Autoři | Foto Jakub Hruška, Šárka Motyčková

Štítky hendikep, kavárna, pomáháme, Brno, Petr Hladík, Česká barmanská asociace z.s.

Hendikep nemusí být překážkou. Dvacetiletý Denis si splnil sen a otevřel si kavárnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.