Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

S tragicky zesnulým Josefem Šuralem se v Brně přišla rozloučit celá tuzemská fotbalová scéna

Stovky lidí se v neděli odpoledne přišly v brněnském krematoriu na Jihlavské ulici rozloučit s fotbalovým reprezentantem Josefem Šuralem, který ve věku 28 let minulé pondělí ráno zahynul po autonehodě u turecké Alanye. Pohřbu se zúčastnilo mnoho fotbalových osobností v čele s trenérem národního týmu Jaroslavem Šilhavým, nechyběli ani zástupci vedení a hráči předchozích Šuralových klubů pražské Sparty, Liberce a Brna. Dorazili i slávisté, řada reprezentantů, zástupci vedení Fotbalové asociace ČR či prezident Alanyasporu Hasan Cavusoglu.

Obřadní síň byla zaplněna do posledního místa, řada dalších lidí zůstala mimo smuteční místnost na prostranství před krematoriem. Do prvních řad zasedli hráčovi nejbližší - manželka Denisa, obě dcery, rodiče, bratři a další příbuzní.

Šural při nehodě vypadl z vozu

Ofenzivní záložník či útočník zemřel po havárii minibusu, kterým se s dalšími hráči Alanyasporu vraceli z nedělního ligového utkání na hřišti Kayserisporu. Nehoda se stala pár kilometrů před cílem v Alanyi. Bývalý sparťanský kapitán, který do Turecka zamířil v zimě z Letné, podle tureckých médií vypadl z vozu a utrpěl mnohačetná zranění, jimž v nemocnici podlehl. Nehodu údajně zavinil řidič. Podle prvních informací za volantem usnul, ale to později v policejním protokolu popřel.

Už během týdne přišla rodině i tuzemským klubům řada kondolencí nejen z českého a tureckého prostředí, ale například i od FC Barcelona. Osobně se přidaly zástupy těch, kteří měli k zesnulému hráči blízko i osobně.

Byl to krásný člověk, je mi do breku, prohlásil Uličný

K nim patřil i současný reprezentační kouč Šilhavý. Pod jeho vedením Šural v roce 2012 v Liberci získal svůj jediný ligový titul. Na pohřeb dorazil z Olomouce i Petr Uličný, který dal Šuralovi jako trenér Brna šanci v prvním ligovém zápase v září 2008. „Byl to krásný člověk, nemohl jsem té zprávě uvěřit, bylo mi z toho do breku," řekl ČTK Uličný.

Nechyběli ani současní zástupci brněnské Zbrojovky a Liberce, kam Šural zamířil v roce 2011. „Já jsem byl u toho, když Pepa z klubu odcházel. Nyní nás tato zpráva hluboce zasáhla, bylo na každém jedinci, jak se s tím vyrovná," řekl současný majitel Zbrojovky Václav Bartoněk.

Sparťanská i slávistická delegace

Na pohřeb dorazila celá Sparta, přijeli zástupci vedení s Tomášem Rosickým, realizační tým i všichni hráči. Zraněný letenský kapitán Bořek Dočkal s útočníkem Matějem Pulkrabem nesli velký věnec z rudých růží. Přijeli i sparťanští rivalové slávisté s trenérem Jindřichem Trpišovským.

„Josef měl vždy svůj názor, byla to velká osobnost. Jako člověk mi bude moc chybět," řekl Trpišovský. Dorazila řada reprezentantů, například z Turecka David Pavelka či ze Španělska brankář Tomáš Vaclík. „Nezlobte se, bývám k novinářům vstřícný, ale dnes nechci hovořit," uvedl dojatý gólman Sevilly.

Při zápasech Sparty i Liberce nastoupilo na hřiště 11 Šuralů

Sparta se s Šuralem rozloučila už před sobotním ligovým utkáním s Ostrava. Oba týmy přišly na trávník v dresech s jmenovkou zesnulého hráče a číslem 23, které nosil na dresu. Podobně uctil Šuralovu památku před zápasem se Slavií i Liberce, jehož hráči navíc měli černé pásky. Na obou stadionech se před výkopem držela minuta ticha, symbolicky v 23. minutě se pak tleskalo vestoje.

Piety na Spartě se zúčastnil i prezident Alanyasporu Cavusoglu, který přijel i na pohřeb stejně jako turecký ambasador. „Brali jsme Pepu jako člena rodiny, všichni v Turecku truchlíme," řekl novinářům Cavusoglu.

Na poslední cestu Šuralovi zahráli Queen

Letenští dovezli na pohřeb všechny předměty, které zanechali fanoušci na pietním místě u stadionu Sparty. Se Šuralem se přišly rozloučit i stovky běžných příznivců. Ultras Sparty přinesli věnec v klubových barvách, k vidění byla také řada lidí v dresech se Šuralovým jménem a číslem. Na jeho poslední cestě zazněly mimo jiné skladby We are the champions a The show must go on od skupiny Queen.

Autoři | Foto Barbora Měchurová / Twitter

Štítky šural, úmrtí, pohřeb, brno, Josef Šural, fotbal, FC Zbrojovka Brno, AC Sparta Praha, FC Slovan Liberec, trenér, Alanyaspor, Jaroslav Šilhavý, Fotbalová asociace České republiky

S tragicky zesnulým Josefem Šuralem se v Brně přišla rozloučit celá tuzemská fotbalová scéna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.