Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vaňkovka vystavuje slavné filmové klapky a díla nadaných brněnských dětí

PR článek

Až do 9. května si mohou návštěvníci v Galerie Vaňkovka prohlédnout putovní výstavu Salon filmových klapek. Kromě 124 originálních děl z letošní kolekce nejslavnějších filmových klapek prezentuje výstava i dalších 60 filmových klapek vytvořených žáky brněnských základních uměleckých škol.

Přesně 2 369 klapek. Tolik unikátních výtvarných děl vzniklo za dosavadních 21 let existence výstavy Salon filmových klapek. Akce je každoročně součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu – Mezinárodního festivalu pro děti a mládež. Tato putovní výstava od 28. dubna zavítá také do Brna, konkrétně do Galerie Vaňkovka.

V Brně se navíc do 22. ročníku výstavy zvané také jako Klapka tour zapojila čtveřice základních uměleckých škol. Jejich žáci výtvarně zpracovali přes 200 papírových filmových klapek. Šedesát nejzajímavějších prací pak bude vystaveno vedle děl takových umělců, jakými jsou například Kristián Kodet, Iva Hüttnerová či Jiří Slíva.

„Chtěli jsme brněnskou zastávku Salonu filmových klapek něčím ozvláštnit a úzce ji propojit s jihomoravskou metropolí. Velmi nás těší nejen to, že účast potvrdily všechny čtyři oslovené školy, ale také obrovský počet klapek, které pro výstavu jejich žáci vytvořili,“ řekl Jan Borůvka, ředitel Galerie Vaňkovka. Soutěž pro žáky je rozdělena do tří věkových kategorií. Mladí autoři pěti nejlepších děl v každé z nich pak získají zajímavé ceny, které do soutěže věnovala nejen Galerie Vaňkovka, ale i obchody Pompo a Papeterie KUP či organizátoři Filmového festivalu Zlín.

Klapky děi nadchly

„Filmová tvorba a také filmový festival ve Zlíně se mezi našimi žáky těší velké oblibě. Možnost vytvořit vlastní filmové klapky děti opravdu nadchla,“ uvedla Pavla Dvorská ze Základní umělecké školy Jaroslava Kvapila v Brně. Do soutěže se podle ní přihlásilo skoro sto žáků. Mezi další umělecké školy, které se akce účastní, patří ZUŠ Františka Jílka, ZUŠ Smetanova 8 a ZUŠ Vítězslavy Kaprálové.

Z Brna Klapka tour zamíří přímo do Zlína, kde kromě dvou výstav proběhne také tradiční aukce. Ta se letos uskuteční v neděli 26. května 2019 v Kongresovém centru ve Zlíně v době konání 59. ročníku Zlín Film Festivalu – Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež. Výtěžek aukce bude stejně jako v přechozích letech věnován na podporu autorských snímků studentů filmových škol a dalším začínajícím tvůrcům. V úterý 28. května dopoledne vybere Nadační fond FILMTALENT ZLÍN na základě soutěže projekty, mezi které se výtěžek aukce rozdělí.

Štítky filmové klapky, klapka tour, Zlín, Vaňkovka, výstava, základní umělecká škola, filmový festival, Brno, Kristian Kodet, Iva Hüttnerová, Jiří Slíva, Jaroslav Kvapil

Vaňkovka vystavuje slavné filmové klapky a díla nadaných brněnských dětí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.