Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po dlouhých letech se veřejnosti v Brně otevřely další kapucínské terasy

Vycházka pod brněnskou katedrálou na Petrově bude mít opět příjemnější nádech. Veřejnosti se totiž v úterý otevřely dvě dlouhá léta uzavřené kapucínské terasy. Lidé tak mohou nově sedět na lavičkách vedle tradičních odrůd jabloní, kochat se méně známými ovocnými keři, které kapucíni v zahradách sázeli po staletí, vinnou révou či květinami. Město má terasy od kapucínského řádu pronajaté na desítky let.

Kapucínské terasy byly v minulosti ve špatném technickém stavu, proto byly už od 90. let zavřené. Plán jejich rekonstrukce začal v roce 2014, samotné práce pak minulý rok. Rekonstrukce teras vyšla město na 35 milionů korun. Kapucínské terasy jsou místem s bohatou historií, které dříve využíval řád kapucínů jako zahradu. Terasy jsou i po rekonstrukci ve vlastnictví řádu, město je má pronajaté podle smlouvy do roku 2064. 

Projektanti se při dlouho očekávané rekonstrukci teras snažili navázat na původní podobu klášterní zahrady. Odpovídá tomu tak i skladba dřevin, keřů, rostlin nebo přítomnost vodních prvků. Na spodní terase je pak záhon s bylinkami.

 Při opravách došlo i na nečekané objevy. V hloubce několika metrů byla objevena středověká pec na vápno, jež byla nejspíš vybudována ještě před založením kláštera v roce 1645.

Kapucínské terasy budou moct lidé využít k odpočinku vždy od začátku března do konce října každý den mezi 7. a 18. hodinou.

Foto Veřejná zeleň města Brna

Štítky kapucínské terasy, otevření, rekonstrukce, Brno, terasa, zahrada, Brněnský Petrov

Po dlouhých letech se veřejnosti v Brně otevřely další kapucínské terasy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.