Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stromům v Brně pomůže proti suchu unikátní kondicionér

Stromům v Brně pomůže udržet vláhu i speciální kondicionér. Takzvaný půdní injektor, který do půdy u stromů vpraví látku zadržující vláhu, pořídila městská firma Veřejná zeleň města Brna. Mělo by to dřevinám pomoci přečkat období sucha.

Organizace se v Brně stará o parky a stromořadí, v městských stromořadích eviduje přes 17.000 stromů, které má ve své správě. „Ve stromořadích je problém především s provzdušněním, v půdě je nedostatek kyslíku, hlavně přes léto je problém také s nedostatkem vody. Injektor by měl stromům pomoci v obojím," uvedl ředitel příspěvkové organizace Jozef Kasala.

Injektor funguje tak, že v půdě nárazem tlaku vytvoří kapsu, do které se následně vpraví speciální kondicionér, který váže vodu a potom ji postupně uvolňuje. Stromům by to mělo pomoci právě v období sucha, kdy má vysušená a zdusaná půda problém vůbec nějakou vláhu zachytit.

Organizace injektor za 300.000 korun převzala v tomto týdnu, vyzkoušela ho u vybraného stromu v parku v Lužánkách. „Pokračovat budeme v parku u Špilberku, následně ve stromořadí na Palackého třídě. Tento rok bychom chtěli takto ošetřit asi 200 stromů," uvedl Kasala.

Městská firma v době sucha stromy více zavlažuje, na ohrožené stromy v centru města navíc umisťuje i takzvané závlahové vaky, které po celý den postupně uvolňují vodu. Zalévat všechny stromy však není možné. Často se tak stává, že odumírají i stromy takzvaně středněvěké, tedy deset či patnáct let staré, které už by měly mít dostatečně velký kořenový systém, aby sucho přečkaly.

Autoři | Foto Veřejná zeleň města Brna

Štítky kondicionér, Brno, sucho, voda, stromy, veřejná zeleň města brna, strom, půda, Lužánky

Stromům v Brně pomůže proti suchu unikátní kondicionér  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.