Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno chce vykoupit první pozemky pro protipovodňové stavby na Svratce

Brno chce od soukromníků vykoupit desítky pozemků pro stavbu protipovodňových opatření na řece Svratce v lokalitě mezi ulicemi Sokolova a Vomáčkova, kde leží nákupní středisko Avion Shopping park a Ikea. Město by to stálo zhruba 100 milionů korun. Výkupy pozemků jsou naplánované na toto volební období, stavba protipovodňových opatření odhadem za čtvrt miliardy korun by se mohla uskutečnit v příštích letech. Je to jedna ze čtyř důležitých etap budování protipovodňové ochrany obyvatel města.

Radní Brna tento týden schválili směnu prvních pozemků, potvrdit to musí ještě zastupitelstvo. Cena pozemků je 3,8 milionu korun a město nabízí jiné pozemky, jejichž cena je asi o 600.000 korun nižší. Rozdíl by Brno majitelům doplatilo.

NAPSALI JSME: Brno začne s oživením nábřeží Svratky v roce 2020

„Směna je první vlaštovkou. Jsou tam desítky pozemků a výkupy budou stát odhadem 100 milionů. Řešit to budeme další dva tři roky," řekl novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). Samotné stavby by pak byly otázkou dalších let. Náklady se odhadují na 250 milionů korun, zatím ale nejsou hotové projekty. Součástí by měl být i vznik cyklostezky.

Brno má podle Hladíka více než 20 různých etap na výstavbu protipovodňových opatření. „Úsek mezi dvěma mosty ulic Sokolova a Vomáčkova patří ke čtyřem nejdůležitějším. Další je na Riviéře po most na Uhelné ulici, jiný je od mostu na Uhelné po most na Sokolově ulici a poslední důležitý úsek je na řece Svitavě od jezu na ulici Valchařská po jez na ulici Radlas," vyjmenoval Hladík. Dodal, že čtyři prioritní úseky ochrání nejvíce obyvatel a také se týkají ploch, které jsou v územním plánu vymezené pro bydlení.

Autoři | Foto Google Maps

Štítky Svratka, výkup, pozemky, protipovodňová opatření, Brno, pozemek, protipovodňová ochrana, Sokolov, IKEA, Avion Shopping Park, Petr Hladík, KDU-ČSL

Brno chce vykoupit první pozemky pro protipovodňové stavby na Svratce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.