Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Silničáři chtějí vyvlastnit tělocvičnu Sokola u Tomkova náměstí

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes podalo na brněnský magistrát žádost o vyvlastnění tělocvičny, kterou vlastní Sokol Husovice. Stojí totiž v cestě stavbě brněnského velkého městského okruhu u Tomkova náměstí, kde vznikne mimoúrovňová křižovatka. Podle ředitele brněnského závodu ŘSD Davida Fialy už silničáři vyčerpali za 2,5 roku jednání veškeré možnosti, jak se se Sokoly dohodnout na prodeji a dále už nemají čas, řekl dnes novinářům.

Dlouho chystaná stavba má začít na přelomu letošního a příštího roku

Tělocvična je přimknutá k dnešní čtyřpruhové silnici a stojí v místě budoucí stavby. Ta umožní pokračovat z Husovických tunelů pod Vinohrady po nové silnici. Tomkovo náměstí překoná nadjezdem a dále bude pokračovat estakáda přes železniční trať a silnice vyústí na nové křižovatce Rokytova pod sídlištěm Vinohrady. V budoucnu bude městský okruh pod sídlištěm pokračovat tunelem.

Jednání jsme zkoušeli, nevyšlo to, teď už není čas, říkají silničáři

„Společně s městem jsme se Sokolem jednali, ale nikdy nedošlo k naplnění ústních dohod. Nezbývá než jít cestou vyvlastnění. Podle zákona bychom měli být nejpozději za 60 dní majiteli pozemku," řekl Fiala. Půjde o předběžnou držbu, ŘSD pak bude muset Sokolu zaplatit částku stanovenou nezávislým arbitrem. Podle něj kompenzace nabízené Sokolu byly dostatečně vysoké, přesto dosud na dohodu nepřistoupil.

„Jsme si vědomi, že je o krajní řešení z naší strany, ale s ohledem na významnost dotčené veřejně prospěšné stavby a její pozitivní dopad jsme se k němu museli uchýlit," řekl Fiala.

Sokolu zůstane budova, která je přímo na křižovatce u Tomkova náměstí a část pozemků. Dotčená tělocvična však stavbě vadí. Územní rozhodnutí rozhodnutí bylo vydané už v roce 2006 a právní moci nabylo v roce 2011. Nyní chce do poloviny roku ŘSD požádat o stavební povolení.

Samotná stavba má trvat tři až čtyři roky. „Velký městský okruh se připravoval v úsecích Tomkovo náměstí a Rokytova jako dvě stavby, nyní už se to chystá jako jedna stavba," řekl Fiala.

Autoři | Foto Tomáš Kremr / iRozhlas.cz

Štítky Brno, Sokol, sokolovna, Tomkovo náměstí, řsd, stavba, vmo, Ředitelství silnic a dálnic, Tim Hamilton, silnice, Silnice I/42, Brno-Vinohrady, Rokytov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silničáři chtějí vyvlastnit tělocvičnu Sokola u Tomkova náměstí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.