Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud vydal předběžné opatření: Procházkovy firmy nesmí bránit ve vjezdu na parkoviště u Boby a hokejové haly

Spor mezi městem a firmami podnikatele Libora Procházky ohledně vybírání vstupného za parkování u hotelu Bobycentrum a Hokejové haly dětí a mládeže zaznamenal významný posun. Brněnský městský soud nařídil firmám prozatimní zákaz vybírání poplatků či zabraňování vjezdů na parkoviště.

Soud tak vyhověl návrhu města, které reagovalo na vyhrocenou situaci kolem parkování v lokalitě. Firmy podnikatele Libora Procházky začaly totiž koncem roku 2018 a na počátku letošního roku intenzivně vybírat parkovné od překvapených řidičů.

Jde o první vítězství, říká náměstek

Náměstek primátorky Tomáš Koláčný (Piráti) to považuje za první úspěch. „Soud na náš návrh vydal předběžné opatření, kterým nařídil dotčeným firmám zdržet se všech činností omezujících přístup na městské pozemky v lokalitě Ponava a podmiňování vjezdu na zmíněné městské pozemky poplatkem. Je to první významné vítězství pro Brno. Děkuji všem, kteří na tomto tématu spolupracují," uvedl Koláčný.

O žádné vítězství města nejde, kontruje právník Czechcity

S Koláčným ohledně údajného úspěchu města u soudu rozhodně nesouhlasí právník společnost Czechcity, jež poplatky za parkování v lokalitě vybírala, Vítězslav Jíra.  „Společnost Czechcity nepovažuje vydání tohoto předběžného opatření za vítězství města v této záležitosti. Město totiž zatajuje podstatné informace týkající se situace ohledně užívání parkovišť," uvedl Jíra.

Podle něj se město domáhalo ochrany a zabránění užívání parkovišť firmou a vybíráním parkovného už dvěma žalobami, se kterými neuspělo, protože dal soud za pravdu argumentům Czechcity a Fair Lase. Podle Jíry právní institut předběžného opatření neumožňuje druhé straně vyjádřit se k podanému návrhu. „Soud při vydání předběžného opatření vycházel z nepravdivých a neúplných informací. Kdyby měla společnost možnost se k návrhu řádně vyjádřit a soudu doložit všechny existující skutečnosti, jak to učinila u žalob, předběžné opatření by vydáno nebylo," dodal Jíra.

Město tvrdí, že je v právu

Podle zástupců města nemá Procházka na blokování či vybírání parkovného nárok. V polovině ledna proto vybrali brněnští radní advokátní kancelář, která měla pomoci vyřešit dlouholetý majetkový spor o vlastnictví nemovitostí kolem fotbalového stadionu Za Lužánkami s Procházkou a jím vlastněnými společnostmi.

Podle závěrů advokátní kanceláře města nemají firmy podnikatele Procházky na blokaci parkoviště u Boby či hokejové haly právo a nemohou ani vybírat parkovné.

Spor od konce loňského roku

S vybíráním parkovného okolo Bobycentra začal Libor Procházka v prosinci minulého roku. Zhruba v polovině ledna se na příjezdové cestě k parkovišti u hokejové haly objevily betonové zátarasy. Brno na situaci reagovalo ofciální výzvou odstranění bloků s lhůtou do čtvrtka 7. února. Nestalo se.

NAPSALI JSME: Nic neplatit a rovnou volat policii. Brno vyzývá Procházku k odstranění betonových bloků a chystá sérii žalob 

Další den pak za poměrně vyhrocené atmosféry odmontovali pracovníci Brněnských komunikací zátarasy. Na místo dorazil právník Libora Procházky Vojtěch Jíra a zavolal policii. Odstranění bloků tím však nezabránil. Městu ale jasně vzkázal, že z toho hodlá vyvodit důsledky.

„Nezůstane to bez odezvy. Povedeme k odpovědnosti každou osobu, která tady byla. Každá byla informována, že jednají neoprávněně,“ prohlásil podle serveru iDnes.cz Jíra.

Zátarasy opět na místě činu

Během dalšího dne se na příjezdové cestě objevily nové zátarasy. Tentokrát ale byly postaveny tak, že neblokovaly celou plochu příjezdové cesty a šlo je objet. Betonové bloky byly zároveň oblepeny vzkazem, který varuje řidiče před parkováním na "soukromém pozemku" a případným odtahem. Tyto bloky na místě zůstaly do současnosti.

Město chystá sérii žalob

Podle náměstka Koláčného bude město firmy, které blokovaly vjezd na parkoviště a zároveň vybíraly poplatky, blokovat. „Dle názoru právníků se společnost CZECHCITY a. s., resp. další subjekty vybíráním parkovného a umístěním citybloků mohly dopustit několika deliktů, například zamezení průjezdu vozidel řidičů, neoprávněného zabrání veřejného prostranství, neoprávněného podnikání či porušení povinností při evidenci tržeb. Ve věci podezření ze zmíněných deliktů proto město podá podněty příslušným orgánům veřejné moci,“ popsal v minulosti Koláčný.

Město Brno je vlastníkem pozemků okolo Bobycentra a bývalého stadionu za Lužánkami. Na těchto pozemcích má však Libor Procházka soudem přiznané nemovitosti - chodníky, silnice, lavičky, sloupy veřejného osvětlení. Právě kvůli těmto majetkům nemůže město na svých pozemcích v lokalitě stavět, ani s nimi jinak nakládat.

Procházkovy firmy se tak prý mají připravit na vyšetřování ze strany silničního správního úřadu, živnostenského úřadu (kvůli podezření na neoprávněné podnikání) a finančního úřadu.

Za parkovné totiž řidičům hlídači nevypisovali žádný daňový doklad. Řidiči místo nich za 100 až 150 korun parkovného dostávali obyčejný "šatnový" trhací lístek.

NAPSALI JSME: Město podalo žalobu na firmu Libora Procházky. Zpochybňuje jeho vlastnictví pozemků u stadionu 

„Dále podáme podnět k policii pro prošetření potenciálního trestného činu neoprávněného užití cizí věci, případně zkrácení daně, poplatků a podobné povinné platby,” dodal Koláčný.

Foto Varvara Šatunova

Štítky Libor Procházka, předběžné opatření, hokej, poplatek, Tomáš Koláčný, Městský soud v Brně, Hokejová hala dětí a mládeže, Brno, Česká pirátská strana, Živnostenský úřad

Soud vydal předběžné opatření: Procházkovy firmy nesmí bránit ve vjezdu na parkoviště u Boby a hokejové haly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.