Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Velké vodní nádrže na jižní Moravě jsou po zimě už plné, voda může hrát klíčovou roli

Některé vodní nádrže v povodí Moravy a Dyje jsou po zimě už plné, například Vranov, další se ještě plní. S následky loňského sucha se nejpomaleji vyrovnávala přehrada Vír, i ji se však už podařilo naplnit.

Významné nádrže jsou plné

Naplněná jsou podle povodí významná vodní díla, která zásobují obyvatele pitnou vodou, například Mostiště, Hubenov, Vranov, Slušovice, Karolinka, Bojkovice nebo Ludkovice. Vírská přehrada byla ještě loni v listopadu plná jen z 39 procent, naplnit se ji však díky tání sněhu už také podařilo. Další nádrže se ještě plní, například Nová Říše naplněná nyní na 79 procent, Landštejn s 96 procenty nebo Letovice s 55 procenty.

Podle mluvčího  státního podniku Povodí Moravy Petra Chmelaře v povodí řeky Dyje už veškerý sníh odtál. V horských oblastech Jeseníků a Beskyd se však podle něj stále ještě nachází zhruba 106 milionů metrů krychlových vody v podobě sněhu.

Přehrady vedle zachytávání zásob vody podle mluvčího také nadále zabezpečují průtoky v tocích pod nádržemi, odběry pro vodárenské účely i další povolené odběry. Průměrné průtoky v řekách jsou však oproti dlouhodobému březnovému průměru stále většinou podprůměrné až průměrné, pohybují se mezi 45 až 200 procenty.

Státní podnik Povodí Moravy zajišťuje správu, provoz a údržbu vodních toků a vodohospodářských objektů v povodí Moravy. Spravuje téměř 11.000 kilometrů vodních toků, přes 1100 kilometrů ochranných hrází, 30 významných nádrží, 137 malých vodních nádrží, 15 malých vodních elektráren, 13 plavebních komor a 175 jezů.

Uplynulý víkend byl na vodu bohatý

Hladiny toků stoupaly při oblevě a srážkách především o uplynulém víkendu. „Nejvíce stoupla hladina toku Moravy, a to až o 100 centimetrů, u ostatních toků vzestupy nepřesahovaly deset až 35 centimetrů," uvedl ředitel pro správu povodí Antonín Tůma z Povodí Moravy. Doplnil, že na třech místech hladina dosáhla prvního stupně povodňové aktivity, tedy bdělosti, a to pod vodním dílem Karolinka, na Svratce v Dalečíně a v Loučce ve Skryjích.

Klíčová úloha nádrží

Zásoby vody budou podle Tůmy plnit klíčovou úlohu, pokud bude letošní rok podobný jako předchozí roky. V době sucha přehrady vylepšují nízký stav průtoků, na vodárenské účely, na závlahy a pro udržení funkcí vodních toků poskytují více vody, než do nich přiteče. Nejčastěji takto dotovanými řekami v minulosti byly například Dyje, Svratka, Jihlava či Oslava.

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky voda, počasí, Povodí Moravy, nádrže, vodní nádrž, přehrada, Morava, Jihomoravský kraj, nádrž, Dyje, Vodní nádrž Vranov, Povodí Moravy (státní podnik), Karolinka, Antonín Tůma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké vodní nádrže na jižní Moravě jsou po zimě už plné, voda může hrát klíčovou roli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.