Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mentálně postižené za sousedy nechceme, vyjádřili se obyvatelé Svitávky. Lidi přesvědčovala letáková kampaň

Zarážející rozuzlení dostal v těchto dnech plán Jihomoravského kraje postavit v obci Svitávka na Blanensku dvě budovy chráněného bydlení pro lidi s lehkým mentálním postižení. V městysu o počtu 1800 obyvatel se totiž začala šířit letáková kampaň, která označovala handicapované za "děti se sexuálními potřebami dospělých". Místní tak sepsali petici proti stavbě a krajští radní záměr zrušili. Nyní bude kraj pro chráněné bydlení hledat nové místo.

Kraj měl ve Svitávce vybudovat dva rodinné domy pro chráněné bydlení organizace Paprsek. Od záměru nakonec sešlo. Podle náměstka hejtmana Marka Šlapala (ČSSD) se kraj nechtěl stavět proti vůli místních občanů. 

Pár nenávistných jedinců zmanipulovalo místním, nedokážu to pochopit, říká starosta

Nepochopení a zklamání nad situací vyjádřil pro Českou televizi starosta Svitávky Jaroslav Zoubek. Podle něj předcházela petici letáková kampaň. „Téhle výzvě předcházely různé letáky, ve kterých se psaly takové věci, jako že tady budou bydlet muži, kteří mají myšlení dětí v předškolním věku, ale tělo a sexuální potřeby dospělých,“ popsal starosta.

Foto: Facebook/ Ivana H.


Muži s myšlením dítěte a sexuální potřebou dospělých, kteří jsou nebezpeční, když si nevezmou prášky

Text letáku, který se v lednu letošního roku objevil ve Svitávce:

„Tito muži mají myšlení dětí v předškolním věku, ale tělo a sexuální potřeby dospělých. Každý z nich užívá silnou medikaci, kterou když si nevezme, tak hrozí riziko pro všechny v jeho okolí. Všech dvanáct klientů bude mít volný pohyb bez dozoru po celé Svitávce, všechny okolní obce tento záměr integrace odmítly.“ 

Na lživé informace reagovala na serveru Regionpress.cz ředitelka Paprsku Marie Wetterová „K obavám není sebemenší důvod. Za dvacet let našeho působení ve Velkých Opatovicích nebyl žádný problém. To samé předtím v Borotíně. Jestli padesát let bezproblémové služby není zárukou, tak nevím. Nerozumím tomu, proč si autor bere za rukojmí ty, kteří se sami bránit nemohou,“ prohlásila ředitelka.

Lidé ve Svitávce však tuto manipulaci bohužel přijali. „Z nemocných lidí, kteří neměli to štěstí jako my, udělali lidi nebezpečné. Pár nenávistných lidí dokázalo zmanipulovat další k tomu, aby se postavili proti stavbě. Něco je špatně a nedovedu to z lidského pohledu pochopit,“ řekl České televizi Zoubek. 

Problémem bylo i zpracování projektu, obec ale i tak o bydlení stála

Vedle letákově šířených informací byl ve Svitávce problém i ve špatně zpracovaném projektu, proti kterému podala námitky i samotný obec. Podle Zoubka však přesto městys o výstavbu bydlení stál.  „Nebylo to dobře zpracované, ale stojíme si za tím, že jsme proti chráněnému bydlení nikdy nebyli," uzavřel starosta.

Kraj bude hledat jinde

Proti záměru vybudovat ve Svitávce chráněné bydlení pro lidi s lehkým mentálním postižením byla nakonec podle náměstka Šlapala většina obyvatel na veřejném projednávání, které se usktečnilo před třemi týdny. Petici podepsaly hruba tři stovky z nich, vadila jim prý i malá informovanost o projektu.

„Před třemi týdny jsem se zúčastnil ve Svitávce veřejného projednávání možnosti výstavby chráněného bydlení. Velká část přítomných byla proti záměru, ale byli i tací, kteří projektu vyjadřovali podporu. Blízcí sousedé se ovšem vyjadřovali velmi negativně. Překvapilo mě to, protože v minulém roce měl projekt jednomyslnou podporu vedení městyse Svitávka. Ale vzhledem k aktuální situaci si myslím, že není vhodné projekt v daném území realizovat. Budeme hledat vhodnější lokalitu," uzavřel Šlapal.

Foto pixabay.com

Štítky Svitávka, chráněné bydlení, paprsek, sociální služby, petice, letáky, bydlení, projekt, Jihomoravský kraj, okres Blansko, Marek Šlapal, Česká televize, ČSSD, Facebook

Mentálně postižené za sousedy nechceme, vyjádřili se obyvatelé Svitávky. Lidi přesvědčovala letáková kampaň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.