Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jeskyňáři objevili v Moravském krasu novou chodbu v jeskyni

Jeskyňáři objevili v jeskyni Matalova Vymodlená v Moravském krasu novou chodbu. Má kolem devíti metrů, řekl dnes ČTK speleolog Michal Šenkýř. Podle něj navazuje na stometrovou chodbu, kterou skupina speleologů vybudovala v jeskyni za čtyři roky. Objevení neznámých chodeb v Moravském krasu není obvyklé, dodal Šenkýř.

Budovaná chodba v jeskyni Matalova Vvymodlená se nazývá Ztracená. „Jeskyně má asi 350 metrů a chodba má 100 metrů. Budujeme ji asi čtyři roky. Teď jsme se ale prokopali do nové chodby, která má dalších devět metrů," uvedl Šenkýř.

Podle něj nalezená chodba pokračuje nadále v rovině budované chodby. „Akorát se zvedá strop. V Moravském krasu se příliš často nestává, že jsou tu nové objevy. Už je totiž moc prozkoumaný," poznamenal odborník.

Česká speleologická společnost základní organizace 620 Moravský kras má kolem 20 členů. Šenkýř je jejím předsedou. Cílem organizace je objevování, průzkum, výzkum a dokumentace krasových jevů. V současnosti provádí výzkum ve dvou jeskyních, kromě Matalovy Vymodlené, která je v Hradském žlebu, také v sondě Elfí domeček, který leží na Macočsko-kateřinské náhorní rovině. Šenkýř uvedl, že vybudovaná chodba slouží pouze k průzkumným účelům, nikoliv pro turisty.

Jeskyně v Chráněné krajinné oblasti Moravský kras loni navštívilo přes 377.000 návštěvníků.

Štítky jeskyně, matalova vymodlená, nová chodba, chodba, Moravský kras

Jeskyňáři objevili v Moravském krasu novou chodbu v jeskyni  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.