Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dva Brňané v USA obhájili titul nejlepších výrobců chilli omáček na světě

Brňané Jan Jašek a Richard Belžík se loni postarali o parádní překvapení, když navzdory poměrně krátkému působení v oboru vyrobili nejlepší chilli omáčku na světě. Letos na svůj úspěch v USA navázali a dokázali si opět podmanit porotu. Z nejprestižnější chilli soutěže světa World Hot Sauce Awards si brněnští výrobci chilli omáček pod značkou My-Chilli odnesli titul za nejlepší džem z chilli papriček. Uspěli přitom s netradičním kdoulovým džemem.

Soutěž se každoročně koná v americkém státě Louisiana. Džem, který je mezi výrobky My-Chilli na spodní hranici pálivosti, vznikl díky loňské mimořádné úrodě na zahradě jednoho z majitelů Jana Jaška.

„Jazykem zlatého slavíka musíme říct, že letos jsme to opravdu nečekali. O to větší radost z ocenění amerických porotců ovšem máme,“ usmívá se Jan Jašek, spolumajitel My-Chilli.

Vítězný netradiční kdoulový džem, udroj: My-Chilli

Kdoule měly původně do pálenky

Kdoule, z nichž oceněný džem vznikl, přitom mohl potkat úplně jiný osud. „Z naší mladé kdouloně jsme očesali asi 40 kg plodů a původně jsem je chtěl vydestilovat a udělat z nich kdoulovici. Pak jsme je ale zpracovali do džemu. Velký dík patří našim zaměstnancům Aničce Schillerové a Honzovi Daňkovi, kterým práce s kdoulemi dala docela zabrat – v syrovém stavu jsou totiž plody velice tvrdé,“ uvedl Jan Jašek.

Společnost My-Chilli založili Jan Jašek a Richard Belžík v roce 2014. Sami o sobě tvrdí, že jsou dva kamarádi, kteří se s podporou rodin pustili do podnikání v gastro byznysu.

„Firmu jsme založili s minimálními investicemi, osmilitrovým hrncem na omáčky, ručním tyčovým mixérem a zásobou chilli paprik z desetimetrové zahrádky. A s obrovským nadšením,“ píší o sobě na svém webu www.my-chilli.eu.

Recept na první pokus

Netradiční byla i metoda výroby. „Napsal jsem recept ‚od stolu‘, poslal ho do výroby a Honza podle něj džem uvařil. Předem jsem ani nevěděl, jak to bude chutnat, kdoule jsem s touto kombinací koření nikdy předtím nevařil. Ale potom jsme výsledek ochutnali a shodli jsme se na tom, že je to dobré,“ vzpomíná Jašek.

Netradiční džem původně vůbec neměl být přihlášen

Ani pak ale úspěch v nejprestižnější soutěži pálivých výrobků nebyl jistý. „Honza to nechtěl vůbec poslat, musel jsem ho dlouze přemlouvat,“ směje se druhý ze spolumajitelů Richard Belžík. Nakonec bylo přemlouvání úspěšné a stejně tak i celkový výsledek – My-Chilli nyní oslavují druhé zlato v řadě.

Loni dvakrát na bedně

Soutěž World Hot Sauce Awards patří mezi nejprestižnější soutěže pálivých omáček na světě. Výsledky byly vyhlášeny kolem půlnoci na neděli 24. února našeho času. V minulém roč níku ve stejné soutěži získali My-Chilli titul šampiona s Barbecue omáčkou se sušenými rajčaty a třetí místo s Rajčatovým džemem s koriandrem, o rok předtím stříbrnou medaili s Cibulovým chutney a bronzovou příčku s Hořčičnou omáčkou s medem.

Foto My-chilli.eu | Zdroj s použitím TZ

Štítky my-chilli, brňané, chilli, omáčka, Brno, džem, USA, soutěž, Louisiana

Dva Brňané v USA obhájili titul nejlepších výrobců chilli omáček na světě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.